Een kwestie van eten meets SauerCrowd

samenwerking een kwestie van eten en Sauercrowd

Een kwestie van eten meets SauerCrowd

Vorige week ontmoette ik Moritz, de ‘founder’ van SauerCrowd. Moritz is net zo enthousiast als ik over de werking van de darmflora/het microbioom voor je gezondheid en welbevinden. Ik verwerk het in mijn adviezen m.b.t. gezonde voeding en hij maakt gefermenteerde voeding. Althans, hij bewerkt voeding op een dusdanige manier dat het gaat fermenteren (gecontroleerd rotten). Dat klinkt heel smerig, maar het geeft hele mooie, gezondheidsbevorderende producten.

Fermenteren

Fermenteren is het gecontroleerd laten bederven van voedsel. Het is een van de oudste conserveringstechnieken ter wereld. Toen er nog geen koelkasten bestonden, fermenteerde bijna iedereen zijn eten. Hierdoor bleven de vitaminen behouden en konden producten veel langer bewaard worden.
Bij een aantal vormen van fermentatie worden bepaalde bacteriën, gisten of schimmels gebruikt om een ander voedingsmiddel te maken. Denk hierbij aan Kefir en kombucha, maar ook ‘gewoon’ aan yoghurt en kwark.
Bij sommige producten vindt fermentatie ook ‘vanzelf’ plaats. Dit door ze op een bepaalde manier te bewerken en ze vervolgens strikt zuurstofloos te houden. Hierdoor blijven de echte rottingsbacteriën weg en blijven de zuurstofloze bacteriën over; de zgn. probiotica. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij zuurkool, kimchi, ed.

Moritz van Sauercrowd
Moritz, founder van SauerCrowd

De gezondheidsvoordelen van gefermenteerde voeding

  • Door het groeien van de micro-organismen tijdens het fermenteren, worden er vitamines, enzymen en bio-actieve stoffen geproduceerd.
  • Er worden levende gezonde bacteriën gecreëerd.
  • Er worden stoffen in het voedingsmiddel omgezet, die de verteerbaarheid verbeteren; suikers (zoals bv. lactose), worden afgebroken.
  • Anti-nutriënten worden door het fermentatieproces verminderd of verwijderd.

Waarom ieder mens baat heeft bij gefermenteerde voeding

In onze darmen leven wel 700 tot 1000 verschillende soorten bacteriestammen. Je hebt 3 keer zoveel bacteriën in je darmen dan het aantal cellen dat je in je hele lichaam hebt. De manier waarop je ooit ter wereld bent gekomen (vaginaal of keizersnede), hoe de darmflora van je moeder op dat moment was én of je wel of geen borstvoeding hebt gehad, bepalen mede de diversiteit van de darmflora. Deze samenstelling is net zo uniek als een vingerafdruk.

Lees hier meer over de ontwikkeling van de darmflora.

We leven in een erg hygiënische wereld, waardoor we nauwelijks meer in aanraking komen met levende bacteriën. Daarnaast heeft bijna iedereen wel één of meerdere antibioticakuren gebruikt in zijn leven. Een antibioticakuur is soms niet te vermijden, maar doodt zowel de goede als de slechte bacteriën.
Het Westerse voedingspatroon bevat te weinig prebiotische vezels en teveel geraffineerde suikers. De bacteriën die er zitten, kunnen hierdoor niet overleven en de organismen die leven op suikers (zoals schimmels) nemen hun plek in.
Het resultaat is voor veel mensen een sterk verarmde darmflora. Dit kan resulteren in bv. darmproblemen, een verminderde weerstand, overgewicht, allergieën en intoleranties en diverse ziektes.

Kimchi kraut

Met gefermenteerde voeding help je de darmflora verbeteren, kunnen darmklachten verminderen en versterk je je weerstand.
Wil je een optimaal resultaat, dan is het belangrijk dat je voldoende water drinkt, niet teveel rotzooi eet, volwaardige voeding eet; met prebiotische vezels, gezonde vetten en antioxidanten. En dat je voeding waar je evt. niet tegen kunt, uit je voedingspatroon weglaat.

Wat doet gefermenteerde voeding voor jou?

Dat kun je alleen maar zelf gaan ondervinden. Dit kan door het slikken van probiotica in een capsule, maar in probiotische voeding zitten vrijwel altijd meer bacteriën en meer verschillende stammen dan in een capsule.
De producten van SauerCrowd zijn verkrijgbaar bij de EkoPlaza en online te bestellen via Crisp.
Voor een goede werking van de darmen, kun je ook verschillende soorten probiotische voeding afwisselen. Zo krijg je steeds andere bacteriestammen binnen met ieder hun eigen weldadige werking.

Follow your gut-feeling 🤘🏻.

Lees meer over het onderhouden van je darmflora en verschillende soorten probiotische voeding in de blog: Vezels, een onderschatte voedingsgroep
Lees meer over gefermenteerde voeding in de blog: Ook jij hebt gefermenteerde voeding nodig.

Small gut-mind box Sauercrowd

Wat doe jij om je darmflora te ondersteunen?


Plaats een reactie