Hoe is het met jouw breingezondheid?

Breingezondheid

Breingezondheid, wat is dat eigenlijk? Nou, dat alle radertjes in je hoofd precies zo draaien en op elkaar aansluiten als ze horen te draaien. Waardoor je lekker in je vel zit, je goed kunt concentreren, je heerlijk kunt ontspannen, goed slaapt en bruist van de energie. En dat zijn slechts een paar voorbeelden. Klinkt heerlijk toch?

Helaas is dit voor steeds meer mensen niet vanzelfsprekend. We leven in een wereld waarin je op één dag meer prikkels binnen krijgt dan onze voorouders in hun hele leven! Daarnaast eten we ook niet altijd even gezond, ervaren we behoorlijk wat stress en zitten we gedurende de dag meer op onze kont dan dat we bewegen. Niet zo gek dat deze radertjes kunnen gaan haperen.

Veel mensen voelen zich overprikkeld of gestrest, hun geheugen laat ze steeds vaker in de steek. Een Burn-out is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Er zijn steeds meer kinderen met AD(H)D of soortgelijke kenmerken. En het aantal mensen met de neurodegeneratieve ziektes (Alzheimer/Parkinson) blijft toenemen.
Gelukkig kunnen we zelf invloed uitoefenen op het draaien van onze radertjes. Je moet alleen wel weten aan welk schroefje je moet draaien en waar een beetje smeerolie nodig is…

Breingezondheid

Je breingezondheid is van verschillende factoren afhankelijk:

  • Van de voeding die je eet en drinkt,
  • Je darmgezondheid,
  • De mate waarin je beweegt,
  • Een goede balans is tussen (mentale) inspanning; stress en ontspanning,
  • Voldoende goede kwaliteit slaap,
  • Het aantal toxines waaraan je wordt blootgesteld,
  • Je mindset,
  • De hoeveelheid zonlicht/daglicht die dagelijks op je netvlies valt.

Valt je iets op? Het zijn alle 8 dingen die je zelf voor het grootste gedeelte kunt veranderen. Allemaal radertjes die in elkaar passen en ervoor kunnen zorgen dat jouw breingezondheid optimaal is. Maar je moet er dus wel iets voor doen.

Nervus vagus

Alles in het lichaam werkt met elkaar samen en beïnvloedt elkaar; je brein en organen communiceren met elkaar. Dit bijvoorbeeld door regelstofjes (hormonen, via je bloed) of signaalstoffen (neurotransmitters, via je zenuwstelsel).

Zenuwstelsel Nervus Vagus
Zenuwstelsel

Tussen je brein en je darmen loopt een rechtstreekse zenuwverbinding; je hersen-darm-as, ook wel Nervus Vagus genoemd. Dit maakt dat je brein en darmen rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor komt het bijvoorbeeld ook dat je buikpijn kunt krijgen als je ergens zenuwachtig voor bent, maar ook dat je je blij kunt voelen of je goed kunt concentreren.
De signaalstoffen (neurotransmitters) in je brein, worden namelijk voor het grootste gedeelte in je darmen gemaakt. Om deze te kunnen maken, zijn bepaalde voedingsstoffen nodig. Krijg je deze onvoldoende binnen, dan kunnen deze stofjes ook onvoldoende worden aangemaakt. Dit maakt dat je brein, maar ook andere systemen in je lichaam, minder goed gaan functioneren. Zeker wanneer hier ook nog eens stress bij komt kijken…. Voeding is dus een hele belangrijke factor in dit geheel.

Brainfood

Bepaalde voedingsmiddelen bevatten precies de stofjes die onze hersenen en daarmee onze darmen, nodig hebben. Het is daarom belangrijk om deze breinvoeding dagelijks op het menu te zetten. Uiteraard is het belangrijk dat je hierin varieert. Het gaat hierbij om gezonde vetten, zoals Omega-3, verschillende B-vitaminen, vitamine C, allerlei mineralen, spoorelementen en antioxidanten.

Brainfood

Er zijn ook voedingsmiddelen die een goede darm- en breingezondheid tegenwerken. Denk hierbij vooral aan suiker, witmelen en gemaksvoeding, die hier overigens voor het grootste gedeelte uit bestaat. Dit is voeding die onze voorouders (de jagers/verzamelaars) niet kenden. Breinvoeding is natuurlijke voeding.
Dit geldt ook voor de andere factoren. Wanneer je hierbij zoveel mogelijk terug gaat naar hoe de natuur het heeft bedoeld, komt een goede breingezondheid steeds dichterbij.

Traject Breingezondheid

Spreekt de informatie in deze blog je aan en zou je graag advies en coaching op dit vlak willen? Dan is het breingezondheid-traject misschien iets voor jou. In dit traject nemen we alle factoren die de breingezondheid kunnen beïnvloeden onder de loep en kijken we waar verbetering mogelijk is.

Bekijk de gelijknamige pagina op mijn website of neem contact op, dan vertel ik je er alles over.

Meer lezen?

Vond je dit interessant? Kijk dan ook eens naar de volgende blogs:


Plaats een reactie