De 7 voordelen van een dampende kop soep

Het is november. Het begint buiten kouder te worden en ’s nachts komt de temperatuur af en toe al onder het vriespunt uit. Waar ik in de zomer als lunch vaak een lekkere frisse salade eet, heb ik in de winter meer zin in warme gerechten. Soep is hiervoor, wat mij betreft, een uitkomst. Lees hier de 7 grootste voordelen van een simpele kop soep.

De voordelen van soep

1. Je voegt op een makkelijke manier meer groenten aan je maaltijden toe

Je kunt haast geen soep bedenken zonder groenten. Het eten van soep zorgt ervoor dat je op een dag meer groenten (en dus meer vezels, vitaminen en mineralen) binnen krijgt. Zeker wanneer je dit als lunch of als extra gang bij de maaltijd eet. Ook is het eten van soep een makkelijke manier om bij kinderen meer groenten naar binnen te krijgen.

2. Je kunt enorm variëren

Zoek in google naar de groente van je keuze, het woord soep en recept en je vindt een recept om de betreffende groente in een soep te verwerken. Zo kun je enorm variëren in het aantal verschillende soorten groenten dat je eet. Dit is belangrijk, omdat iedere soort groente weer andere vitaminen en mineralen bevat.

3. Verscheidenheid aan smaken

Soep wordt in alle landen en culturen gegeten. Er is daarom een zeer groot aanbod aan soorten en smaken. Van pittig tot mild, van zoet tot zurig. Door het toevoegen van diverse kruiden kun je je soep een Hollands of juist een Aziatisch tintje geven en alles er tussenin.
Voor kinderen is het eten van soep een hele goede manier om aan verschillende (onbekende) smaken te wennen.

4. Soep is makkelijk te maken

Het komt er eigenlijk op neer dat je de benodigde ingrediënten in een pan met water/bouillon gooit, het vuur aanzet en het een minuut of 20 laat koken. Terwijl de pan op het fornuis staat, kun je prima andere dingen gaan doen: een boek lezen, de keuken schoonmaken, je kinderen vermaken, je favoriete serie kijken of snel nog even de was ophangen.

5. Soep kun je heel goed ‘mealpreppen’

Thermos voedseldrager

Als je, zoals ik, graag een soep als lunch meeneemt, is dit heel eenvoudig vooraf te maken. Je kunt bv. op zondag (of iedere andere dag) een pan soep koken, deze in porties verdelen en gedurende de week per portie opeten. Ook kun je, als je ’s avonds soep maakt, extra veel maken en dit de volgende dag als lunch eten. Ook als je naar je werk gaat. Ik gebruik hiervoor altijd een hele fijne voedselcontainer van Thermos. Deze houdt je soep tot en met lunchtijd gloeiend heet. Dit geldt overigens ook voor andere maaltijden die je warm mee wilt nemen. Leuk Sinterklaas-/kerstkadootje?

6. Soep helpt om voldoende vocht binnen te krijgen

Een portie soep bevat zo’n 300 tot 400 ml vocht. Dat is al een flink deel van de hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt.

7. Soep is duurzaam

Soep en duurzaam? Is dat niet te ver gezocht? Nee. Je kunt in soep namelijk alle restjes groente, die gedurende de week zijn overgebleven, verwerken. Zo krijg je steeds een ander soort soep. Als je voldoende varieert in het soort groenten dat je wekelijks eet natuurlijk.

=> Let wel op de keuze van de bouillon

Bouillonblokjes bevatten vaak veel zout, regelmatig gluten (kijk dus uit als je hier niet tegen kunt) én smaakversterkers (E621). Kijk daarom goed welke blokjes je gebruikt (ik gebruik de blokjes van Your Organic Nature).
Je kunt natuurlijk ook zelf bouillon maken van groente óf bottenbouillon van (biologische) botten. Bottenbouillon is rijk aan collageen, wat o.a. erg goed voor de darmwand is. Heb je hier geen zin in of tijd voor, dan kun je dit ook kopen. De kleinste soepfabriek verkoopt kant en klare bottenbouillon. Dit is een hele goede basis voor je zelfgemaakte soep. Kijk maar eens bij de AH of EkoPlaza.

Mijn favoriete soeprecepten

Ik maak wekelijks minimaal één pan soep. Soms gaat er ook vlees of gevogelte doorheen en soms alleen groente. Het wordt hier thuis door het hele gezin goed gegeten.
Bij de recepten op mijn website staat nu ook de categorie soepen. Deze zal de komende tijd uitgebreid worden met meer soepen die ik regelmatig maak en hier thuis worden gewaardeerd.
Als je ze hebt gemaakt, hoor ik graag wat je ervan vond!

Ben jij een soupaholic?


Plaats een reactie