The dirty dozen & the clean fifteen

Dirty dozen clean fifteen afbeeldingen

The dirty dozen and the clean fifteen. Je dacht bijna dat het over een oude wild-west film ging, totdat je de afbeelding zag. Toch weer iets met eten….

Ieder jaar brengt het wetenschappelijk onderzoeksteam van de EWG een lijst uit met daarop de groenten en fruit met de meeste en minste bestrijdingsmiddelen. Voor dit onderzoek hebben ze ruim 46.000 monsters onderzocht, nadat deze gewassen of geschild zijn. In totaal worden er jaarlijks 46 groente- en fruitsoorten onderzocht. Dit doen ze al sinds 2004.

In 2022 is de uitkomst als volgt:

Dirty dozen clean fifteen lijst

Als je goed kijkt en vergelijkt, zie je dat groenten en fruit met een dikke schil óf die geschild kunnen worden, minder resten van pesticiden bevatten. Ook wanneer ze in het donker worden geteeld, zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig. Groenten en fruit met een dunne schil of die je niet kúnt schillen, bevatten juist veel resten van bestrijdingsmiddelen. Vooral wanneer ze felle kleuren hebben en/of lekker zoet zijn. Dat vinden de insecten namelijk ook erg aantrekkelijk.

Biologische groenten en fruit

De EWG raadt aan om groenten en fruit uit de ‘dirty dozen’ echt alleen biologisch te eten. 90% van de monsters uit deze groep testte positief op resten van meerdere soorten pesticiden.
Volgens de EWG kun je groenten en fruit uit de ‘clean fifteen’ prima regulier eten. Voor de overige groenten en fruit is de keuze waarschijnlijk afhankelijk van de grootte van het budget dat je hieraan wilt of kunt besteden.
Bespoten of niet, het is volgens de EWG altijd nog beter om groenten en fruit met resten bestrijdingsmiddelen binnen te krijgen, dan helemaal geen groenten en fruit.

Hoe zit dit in Europa?

De EWG is een organisatie uit de VS. Hier is ook het onderzoek uitgevoerd. Omdat er zoveel in- en export binnen de hele wereld is, gaan Europese onderzoekers er vanuit dat de uitkomst hier vergelijkbaar zal zijn. De EFSA (Europese autoriteit voor voedselveiligheid) geeft aan dat 29,1% van het voedsel wat in Europa wordt geconsumeerd resten bevat van 2 of meer pesticiden. Bij zomerfruit (kersen, aardbeien, druiven, bramen, ed.) bevatte zelfs 65 tot 75% een cocktail aan pesticiden. Voor rozijnen is dit 99%!

zomerfruit vol met pesticiden

Aardbeien in Nederland

De NVWA (Nederlandse voedsel en warenautoriteit) testte vrij recent het aantal resten van pesticiden op aardbeien. Gemiddeld werden op de aardbeien 7 tot 8 verschillende soorten pesticiden teruggevonden. Eén partij aardbeien bevatte zelfs 17 verschillende soorten!

Bewust kiezen

Wil je wel biologisch eten, maar heb je bijvoorbeeld onvoldoende geld om al je groenten en fruit biologisch te kopen, dan heb je nu een lijstje waarmee je bewuste keuzes kunt maken. Je kunt een screenshot maken van de lijst of van de afbeeldingen (voor de mensen die visueel ingesteld zijn).

Wil je meer lezen over biologische voeding? Lees dan mijn blog Biologisch eten; luxe of noodzaak?

Plaats een reactie