11 tips voor een gezonde leefstijl in de zomervakantie

Gezonde snack op vakantie

De zomervakantie staat voor de deur. Hét moment waarop heel Nederland massaal op vakantie gaat. Maar hoe blijf je fit en gezond tijdens de zomervakantie?

Zomer!

Een gezonde leefstijl handhaven tijdens je vakantie kan een behoorlijke uitdaging zijn. De verandering van routine en het verleidelijke eten of drinken in jouw vakantieland en op het terras, kunnen ervoor zorgen dat je jouw gezonde gewoontes uit het oog verliest. Met de juiste tips en adviezen is het mogelijk om fit en energiek te blijven. Zelfs tijdens je welverdiende vakantie.
In deze blog geef ik je 11 tips die je hierbij kunnen helpen.

De tips:

 1. Drink voldoende water, vooral bij warm en zonnig weer. Hydratatie is essentieel om je energiek te blijven voelen en uitdroging te voorkomen.
 2. Houd ritme in je eetpatroon. Probeer, qua tijden, regelmatig te eten en let op de portiegrootte. Dit helpt om overmatig eten en snacken te voorkomen.
 3. Neem gezonde snacks mee voor onderweg, zoals rauwkost, gepelde eieren, appels of noten. Op die manier heb je altijd een voedzame optie bij de hand als je onderweg trek krijgt.
 4. Probeer bij minimaal twee maaltijden per dag groenten te eten. Groenten zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels. Deze laatste helpen je stoelgang op vakantie ook regelmatig te houden. Vooral wanneer je ze combineert met voldoende vocht.
 5. Kies bij het uit eten gaan voor een frisse salade als voor- of bijgerecht. In mediterrane landen staan er vaak ook gegrilde groenten op de menukaart. Door hiervoor te kiezen krijg je toch nog een portie groente binnen.
 6. Neem voldoende voorraad mee van huis om snel een ontbijtje te maken of je lunch op te pimpen, zoals havermout, een pot gemengde noten en zaden, je favoriete kruiden, etc. Op die manier kun je gemakkelijk een voedzaam en vullend maaltje bereiden.
 7. Als je een niet al te grote blender hebt, neem die dan mee op vakantie, zodat je altijd een groene smoothie kunt maken voor jezelf of het hele gezin. Smoothies zijn een geweldige manier om je dagelijkse portie fruit en groenten binnen te krijgen.
 8. Verken leuke markten om verse groenten en fruit in te slaan, en haal een lekker stukje vlees of vis. Lokale markten bieden vaak verse en seizoensgebonden producten.
 9. Maak afspraken met jezelf over hoe vaak je een ijsje wilt eten of een wijntje wilt drinken en houd je eraan. Zo kun je nog steeds van je favoriete traktaties genieten zonder uit de bocht te vliegen.
 10. Zorg voor voldoende beweging. Maak bijvoorbeeld een lange wandeling op momenten dat het wat koeler is of ontdek de omgeving te voet. Zo voorkom je dat je dag bestaat uit (op het terras) zitten en/of (in het zonnetje) liggen.
 11. Geniet van de rust en de omgeving en leg je telefoon wat vaker aan de kant. Dit zorgt ervoor dat je minder (onnodige) prikkels krijgt en je brein ook meer tot rust komt.
beer with a view

Veel mensen komen een paar kilo aan op vakantie of hebben moeite om na hun vakantie terug te pakken naar hun gezonde patronen. Als je je aan de bovenstaande tips houdt, heb jij na de vakantie geen ‘herstelplan’ nodig.

Bijkomen op vakantie

Merk je nou dat je de eerste week van de vakantie nodig hebt om bij te komen van je ‘normale leven’. Of ben je de eerste dagen zelfs ziek? Dan kan het weleens zijn dat je in het dagelijks leven teveel stress ervaart. Stress onderdrukt allerlei systemen in je lichaam. Deze gaan weer werken wanneer jij het eindelijk rustiger hebt. Herken je je hierin? Lees dan de blog: Hoe werkt stress in je lichaam? Of informeer naar mijn stress reductie traject, wat binnenkort online komt. Ik help je om hier meer balans in te vinden.

Genieten

Als afsluiter misschien wel de belangrijkste tip: geniet vooral van alles wat je tijdens je vakantie doet, de dingen die je ziet en de mensen met wie je samen bent. Ontspanning en plezier dragen natuurlijk ook bij aan je gezondheid en welzijn.

Zo wordt het vast een hele fijne en gezonde zomer!

… En ga jij ook meteen watertanden van de foto van de watermeloen bovenaan? Dan deel ik hier nog snel een heerlijk recept voor een watermeloensalade met je. Watermeloen bestaat voor 95% uit water, wat zorgt voor een goede hydratatie en bevat de meeste lycopeen van alle rauw gegeten vruchten (zelfs meer dan tomaat). Dit helpt je huid beschermen tegen de zon.
Bekijk hier het recept.

watermeloen salade

Plaats een reactie