Wie zoet is krijgt lekkers…..

Wie zoet is krijgt lekkers

Zie je ze in gedachten allemaal staan? Die kinderen langs de stoet van Sinterklaas, wachtend op een blik van de Goedheiligman en een handje vol lekkers van zijn pieten. Of in de ochtend, rennend naar de schoorsteen, om te zien of er wat in hun schoentje zit.
Vol verwachting klopt ons hart….

Eten en emoties

De november- en decembermaand zitten vol momenten met snoepgoed, lekkers en eten. Hoeveel mensen hoor je niet zeggen dat ze zo zijn aangekomen tijdens de feestdagen? Of dat ze gaan lijnen in januari?
Eten zit gekoppeld aan emoties. De smaak ‘zoet’ zit gekoppeld aan lief, je goed voelen, verwennen, troosten en zo kan ik nog wel even doorgaan. Iets wat aan een emotie is gekoppeld, is heel erg lastig te veranderen.

Wie zoet is krijgt lekkers

Het zit in onze cultuur ingebakken dat je met ‘lekkers’ je liefde of waardering kunt laten blijken;
Sinterklaas die zoetigheid uitdeelt aan kinderen die ‘lief’ zijn geweest,
Opa’s en oma’s die hun kleinkinderen verwennen met lekkers als ze langskomen,
Kinderen die een snoepketting krijgen als ze de avondvierdaagse hebben gelopen (en sommigen alle vier de avonden, omdat ze anders die 5 km niet aankunnen!?!).
Ouders die iedere keer dat hun kind in een voetbalwedstrijd een doelpunt heeft gescoord, een AA-tje kopen of naar de McDonalds gaan.
Af en toe verwennen met wat lekkers, daar is helemaal niets mis mee. Alleen soms lijkt het alsof we een beetje zijn doorgeslagen.

Suiker is ‘vet’ normaal

Voor onze kinderen is deze overdaad aan zoet en vet ‘normaal’ geworden. Ze groeien er mee op. En iets wat normaal is of wat je gewend bent, is moeilijk af te leren. Dit leidt in steeds meer gevallen tot kinderen én volwassenen met overgewicht en andere medische aandoeningen. Je kunt hier meer over lezen in mijn blog over de Suikermaxdag.
Ook is de relatie tussen voeding en gezondheid steeds vaker in de media. Bekijk bijvoorbeeld de Masterclass van Jaap Seidell die vorige week op televisie te zien was. Hierin wordt ook uitgelegd hoe het komt dat je al dat lekkers zo moeilijk kunt weerstaan.

Geniet van de feestdagen

Geniet de komende feestdagen vooral van elkaar! Van de gezelligheid die deze ‘donkere maanden’ met zich meebrengen. Zeker in deze vreemde tijd. Zing gezellig liedjes bij de openhaard, in de hoop dat Sinterklaas (die dit jaar thuis werkt) ze hoort. Maak de meest geweldige surprise voor die aardige jongen in de klas. En geniet van al het lekkers, maar doe dit met mate!

Zelf bakken

Gezonde(re) kruidnootjes

Wanneer je (met de kinderen) zelf lekkere Sinterklaasbaksels maakt, kun je ook zelf bepalen wat je erin stopt. Geen glucose-fructosestroop, maar normale suiker of een ongeraffineerde soort. Geen transvetten, maar roomboter, olijf- of kokosolie. En bij voorkeur geen witmeel, maar volkoren- en/of notenmelen.
Of zoals Rineke Dijkinga het zegt: “Zelf maken geeft je de gelegenheid om een scala aan gezonde voedingsstoffen toe te voegen.”

En wat je zelf maakt, is altijd lekkerder! Al is het maar door de energie en aandacht die je erin hebt gestopt.

Wil je zelf aan de slag met gezonde(re) Sinterklaasrecepten? Ik heb er een aantal voor je verzameld in deze blog.

Ik wens je een hele fijne, gezellige Sinterklaastijd!


2 gedachten over “Wie zoet is krijgt lekkers…..”

Plaats een reactie