Bewust ademhalen geeft rust

bewust ademhalen geeft rust

Je kunt een paar weken zonder eten, een paar dagen zonder drinken, maar slechts een paar minuten zonder zuurstof.

Zuurstof is daarmee onze belangrijkste ‘voedingsstof’. Zo belangrijk dat we deze voedingsstof automatisch binnenkrijgen. We hoeven er niet eens bij na te denken. Het wordt allemaal geregeld door ons autonome zenuwstelsel. Door te ademen.
Maar wist je dat je ook bewust kunt ademhalen? Bewust ademhalen geeft rust. Aan je lijf, je geest én je spijsvertering.

Staat van zijn

Je ademt gemiddeld 20.000 keer per dag. Ons autonome zenuwstelsel zorgt ervoor dat onze ademhaling wordt aangepast aan onze ‘staat van zijn’. Herken je dat?

  • Als je schrikt stokt je adem,
  • Als je rent versnelt je ademhaling,
  • Als je slaapt vertraagt je ademhaling,
  • Als je huilt wordt onze ademhaling verstoort,

Je kunt vast nog wel een paar voorbeelden bedenken.
Tijdens een ademhaling adem je zuurstof in en kooldioxide uit. Een vrij eenvoudig principe. Toch is onze ademhaling niet altijd optimaal.

ademhalingsoefeningen

Veel mensen ademen verkeerd

Doordat we het tegenwoordig erg druk hebben, altijd ‘aan’ staan en veel ballen hoog moet houden; werk, partner, gezin, kinderen, vrienden, sporten, etc. ontwikkelen we steeds vaker een verkeerd adempatroon. Als je een tijdje te snel ademt, gaat je lijf dit als normaal zien en past zich hierop aan. Je adempatroon matcht dan niet meer bij de activiteit die je doet. Je ademt bv. alsof je flink aan het fietsen bent, terwijl je gewoon op de bank zit.

Je autonome zenuwstelsel staat op dat moment in de ‘fight & flight’ modus, ofwel het gaspedaal van ons systeem. Je kunt je voorstellen dat je lichaam dan continu te hard moet werken. Hierdoor kun je klachten ontwikkelen. Denk hierbij aan een hoge bloeddruk, hoge spierspanning, een onrustig gevoel, snel overprikkeld zijn, slecht kunnen slapen, kortademig zijn, maar ook problemen met de spijsvertering, zoals darmklachten, brandend maagzuur, etc.

Bewust Ademen

Ondanks dat je ademhaling automatisch wordt aangestuurd, kun je er zelf invloed op uitoefenen. Pas je je ademhaling aan, dan pas je ook je ‘staat van zijn’ aan. Bewuste ademhaling is daarmee een krachtige tool om rust en balans terug in je leven te brengen. Je hebt je ademhaling altijd bij je, dus kunt hier op elk moment van de dag mee aan de slag en het kost je niets. Met de juiste ademhalingsoefeningen komt je systeem binnen een paar minuten tot rust en jij dus ook.
Je autonome zenuwstelsel komt in de ‘rest & digest’ modus ofwel het rempedaal van ons systeem.

Ademhaling en voeding

De rest & digest modus heeft niet voor niets deze naam. Je staat van zijn heeft rechtstreeks invloed op het opnemen van voedingsstoffen. Staat je gaspedaal aan, dan gaat je bloed met name naar je spieren en minder naar je organen. Je moet immers kunnen ‘vechten of vluchten’. Het verteren van je eten is op dat moment niet belangrijk.
Wanneer we rustig en ontspannen zijn, heeft je lichaam alle tijd om de voedingsstoffen vanuit je darmen op te nemen en naar je lever en andere organen te vervoeren.
Om ervoor te zorgen dat je die salade niet voor niets eet, kun je dus bijvoorbeeld ook een ademhalingsoefening inzetten voordat je gaat eten.

Eat & breathe

Naast je ademhaling zijn er nog meer gewoonten die ervoor kunnen zorgen dat je je eten zo goed mogelijk kunt verteren, waardoor spijsverteringsklachten naar de achtergrond verdwijnen. Ik kan je er alles over leren tijdens een voeding en leefstijl traject.

Eat & Breath

Spreekt dit je aan, neem dan contact met mij op, dan plannen we een afspraak in.


Plaats een reactie