De ontwikkeling van de darmflora

Als moeder en als ‘juf’ ben ik erg begaan met de gezondheid van kinderen. Daarnaast vind ik de darmgezondheid erg interessant. Het wordt voor mij nóg interessanter om deze twee dingen te combineren. Daarom ben ik aan de slag gegaan met een begeleidingstraject voor ‘verse’ ouders; De eerste hapjes; op basis van de ontwikkeling van de darmflora.

de eerste hapjes

De opbouw van de darmflora

Tijdens de geboorte krijgt je kindje, doordat het door je geboortekanaal gaat, hapjes van jouw bacteriën en darmflora binnen. Dat klinkt misschien heel smerig, maar is juist erg waardevol; met deze hapjes begint de opbouw van het darmflora van je baby.
Wanneer je kindje borstvoeding krijgt, blijft het zo ook jouw darmbacteriën en microbioom binnen krijgen. Ook krijgt je kindje te maken met bacteriën op jouw huid en die van zijn vader of andere gezinsleden.
De opbouw is de eerste 12 weken het grootst, maar gaat door tot je kindje 30 maanden is. Tegen deze tijd is het microbioom, wat de samenstelling betreft, goed ontwikkeld.

Een goede darmflora is de basis voor een gezond en vitaal leven. Het speelt o.a. een belangrijke, onmisbare rol bij het immuunsysteem, verlaagt de kans op ziekte en allergieën en zorgt voor een goede spijsvertering en stoelgang. Dit wil iedere moeder haar kleintje toch het liefste meegeven?

Keizersnede

Als je bovenstaande leest, kun je je afvragen wat er dan gebeurt bij een keizersnede. In plaats van jouw bacteriën en darmflora, komt de baby dan als eerste in contact met de huidbacteriën van de chirurg, vervolgens met die van het verplegend personeel en dan pas met die van zijn moeder (of vader). Dit levert een andere darmflora op dan baby’s die vaginaal geboren worden. Dit heeft gevolgen voor de ontwikkeling van het immuunsysteem, maar ook voor veel andere aspecten van de gezondheid.
Staan kinderen die met een keizersnede ter wereld zijn gekomen dan 1-0 achter ten opzichte van kinderen die vaginaal zijn geboren? Nou, aan de ene kant wel, maar aan de andere kant; tegenwoordig hebben veel vrouwen zelf ook geen fantastische darmflora…… en om die dan door te geven…..

In beide gevallen is het belangrijk om actief aan de slag te gaan met een aantal zaken die de ontwikkeling van de darmflora zo optimaal mogelijk laten verlopen:

  • Geef borstvoeding: dit is, volgens onderzoeken, de tweede belangrijkste factor op de ontwikkeling van een gezonde darmflora. Doe dit het liefste 6 maanden, maar ga er (als het lukt) ook mee door wanneer je kindje vast voedsel begint te eten.
  • Zorgt voor veel huid-op-huid contact met de baby: huidbacteriën zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de darmflora. Dit hoeft niet alleen contact met jouw huid te zijn. Ook je partner en andere gezinsleden kunnen hieraan bijdragen.
  • Zorg na 6 maanden voor een goede opbouw van de eerste hapjes: de spijsvertering van je baby moet leren verteren. Wanneer je dit stap voor stap opbouwt, bevordert dit een goede opbouw van de darmflora.
  • Ga veel naar buiten: contact met omgevingsbacteriën traint het immuunsysteem (wat voor een groot gedeelte plaatsvindt in de darmflora). Laat je kindje, als het wat ouder is, dus lekker vies worden!
  • Wees thuis niet té schoon: contact met bacteriën is normaal en hoort erbij.

Flesvoeding

Borstvoeding heeft altijd de voorkeur. Het bevat álles wat je baby nodig heeft in exact de juiste verhoudingen. Maar wat nou als je geen borstvoeding kunt geven? Dan is er gelukkig flesvoeding. Ik zeg gelukkig, omdat je baby zonder voeding niet zou overleven. Flesvoeding is echter niet hetzelfde als borstvoeding. Hoe hard de productontwikkelaars ook hun best doen, het lukt ze niet om moedermelk precies na te maken.
Als baby’s een maand oud zijn, zie je een zeer duidelijk verschil wanneer je de darmflora van een baby die borstvoeding krijgt, vergelijkt met die van een baby die flesvoeding krijgt. Daarnaast zitten er in flesvoeding geen immuunstoffen, die er bv. voor zorgen dat de minder gunstige bacteriën niet goed kunnen groeien. Tsja….. het is zoals het is.

Darmflora

De eerste hapjes

Zelf heb ik mijn kinderen flesvoeding gegeven omdat het écht niet lukte om borstvoeding te geven. En ik heb echt álles geprobeerd.
Op dat moment had ik ook nog niet de kennis die ik nu had. Als dat wel zo was geweest, dan was ik aan de slag gegaan met een juiste opbouw van de voeding, op grond van verteerbaarheid én kijken naar wat je baby op dat moment nodig heeft om zijn darmflora zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. Dit ipv het opvolgen van de algemene richtlijnen van het consultatiebureau of het voedingscentrum.

Omdat ik iedere baby (en ouder) een goede start gun, wil ik mijn kennis met zoveel mogelijk ouders delen. De eerste 30 maanden kun je heel veel doen om de ontwikkeling van de darmflora bij te sturen en deze basis zo stevig mogelijk te maken. Iets waar je kindje zijn hele leven iets aan heeft.

Begeleidingstraject

Het traject is niet alleen bedoeld voor ouders van baby’s die flesvoeding krijgen en/of met een keizersnede ter wereld zijn gekomen, maar voor ouders van alle baby’s. Ook voor kinderen die vaginaal zijn geboren én borstvoeding krijgen is het belangrijk dat de darmflora zich zo optimaal mogelijk blijft ontwikkelen. Deze ontwikkeling loopt namelijk door tot je kindje 2,5 jaar oud is.

Wil je alles lezen over het begeleidingstraject dat ik aanbied, klik dan hier.
Heb je nog meer vragen, neem dan vooral contact met mij op.


2 gedachten over “De ontwikkeling van de darmflora”

Plaats een reactie