Variatie in je voedingspatroon is een must

Variatie in groenten, fruit, eiwitten, vetten, granen.

Is brood nou wel of niet goed voor je? Ik heb gelezen dat je beter geen zuivel kunt gebruiken, klopt dat? Roomboter, dat is toch verzadigd vet? Kan dat wel?
Dit zijn een aantal vragen die ik in de praktijk, maar ook online, regelmatig tegenkom. Omdat ieder mens uniek is, zal mijn advies ook niet voor iedereen gelijk zijn. Er is wel een gemene deler: variatie in je voedingspatroon draagt bij aan een verbetering van je gezondheid.

Variatie was vroeger vanzelfsprekend

Tegenwoordig zijn alle producten die we willen eten en drinken het hele jaar door verkrijgbaar. Vroeger was dit niet het geval. Je at wat er in je regio groeide. Van een avocado had nog nooit iemand gehoord. In de winter werden er bv. koolsoorten, bieten en winterpeen geoogst en in de zomer tomaten, courgette en komkommer. Je at wat er was en als het niet meer voorradig was, at je wat anders. Dit gold niet alleen voor groenten en fruit, maar voor alle voedingsmiddelen. Op een natuurlijke manier kreeg je het hele jaar door verschillende voedingsmiddelen en daardoor ook verschillende vitaminen, mineralen en anti-nutriënten binnen.

Anti-nutriënten

Anti-wat? Anti-nutriënten zijn o.a. stoffen die planten aanmaken om zichzelf te beschermen tegen zonlicht, schimmels, vraat door insecten of….. de mens. Het doel hiervan is om de vijand te verzwakken. Deze planten (groente, fruit, noten, peulvruchten, granen) bevatten tegelijkertijd voedingsstoffen die goed of zelfs onmisbaar voor ons zijn.
Er zijn veel verschillende soorten anti-nutriënten. Naast de plantaardige varianten zijn er ook dierlijke anti-nutriënten of anti-nutriënten die ontstaan door de manier waarop wij voedsel bereiden. Een klein beetje anti-nutriënten kan ons lichaam wel aan. Zijn het er veel, dan wordt het steeds lastiger. Het beste wat je kunt doen is afwisselen, oftewel: variëren.

Eenzijdig voedingspatroon

Veel Nederlanders hebben een vrij eenzijdig voedingspatroon. Het ontbijt en de lunch bestaan vaak uit brood met iedere dag ongeveer hetzelfde beleg (kaas, pindakaas en hagelslag 😉) en een glas melk (want goed voor elk?). In de avond zijn er vaak een aantal vaste recepten die worden afgewisseld. Gemiddeld zo’n 8 à 9 per gezin. Als je gaat tellen hoeveel verschillende soorten voedingsstoffen je per week of maand binnen krijgt, is dit vaak zeer beperkt.

Variatie is het toverwoord. Té veel tarwe
Alles waar té voor staat

Neem nou tarwe. En kijk dan nog eens naar de gemiddelde Nederlander. Naast het ontbijt en de lunch, gaat er regelmatig een koekje of andere snack naar binnen waar tarwe in zit. Als je ’s avonds pasta of bv. een hartige taart eet, is dat nóg een tarwe-moment. En los daarvan zit aan veel bewerkte voedingsmiddelen tarwe toegevoegd. Bijvoorbeeld als bulkmiddel of om te binden. Reken maar eens uit hoeveel tarwe dat per dag is.
Tarwe op zich is niet slecht, maar het is vaak de mate waarin wij Nederlanders het eten. Dit maakt dat veel mensen zich beter voelen wanneer ze minder brood (of koolhydraten) eten.

Varieer!

Voeg vanaf vandaag meer variatie toe aan je menu!
Dit kan op allerlei manieren:

  • Kies voor verschillende soorten ontbijt of lunch. Volg me op Instagram of Facebook voor inspiratie.
  • Gebruik verschillende soorten granen. Er is zoveel meer dan alleen tarwe of rijst.
  • Kies verschillende soorten groenten en fruit. Probeer met het seizoen mee te eten, dan gaat dit bijna vanzelf. Lees hier de blog die ik schreef over seizoensgroenten en -fruit.
  • Eet zowel dierlijke als plantaardige eiwitten.
  • Varieer in het soort vet wat je gebruikt: dierlijk, plantaardig, verzadigd en onverzadigd.

Op deze manier krijgt je lichaam een grote variatie aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, vezels, aminozuren (eiwitten) en vetzuren binnen.
Een gevarieerd voedingspatroon draagt bij aan een gezond en vitaal leven!

Waar zou jij weleens wat meer mee willen variëren?


2 gedachten over “Variatie in je voedingspatroon is een must”

Plaats een reactie