Eet meer levende voeding

Levende voeding

Eet meer levende voeding. Tsja… wat moet je je daar nu bij voorstellen?
Eigenlijk is het veel makkelijker dan je denkt. Levende voeding is alle voeding die in de aarde, aan een plant, struik of boom groeit. Dus geen lugubere praktijken met het levend eten van dieren of zo, maar gewoon pure, onbewerkte voeding.

Verschil tussen levende en dode voeding

Wat gebeurt er als je een pit van een vrucht of een graankorrel in de grond steekt? Juist, als je er goed voor zorgt, gaat deze pit ontkiemen en groeit er een nieuw plantje uit. Maar, wanneer je deze pit of korrel eerst verhit, gaat de levenskracht eruit en zal deze pit niet meer voor nieuwe plantjes kunnen zorgen.

In levende voeding zitten vitaminen, mineralen, vezels, bio actieve stoffen én enzymen. Deze voedingsmiddelen zijn zo opgebouwd, dat je lichaam precies weet wat het ermee moet doen; hoe het dit voedingsmiddel kan verteren en hoe de voedingsstoffen kunnen worden opgenomen in je lijf.
Wanneer je deze voeding gaat verhitten, verdwijnt een deel van de vitaminen en mineralen. Enzymen kunnen verhitting boven 75 graden niet overleven. Voeding die wordt verhit is daarom geen levende voeding meer. Wel is dit nog steeds voedzaam, doordat het nog steeds vezels, vitaminen en mineralen bevat.

Voeding die van zichzelf al ‘dood’ is, is fabrieksvoeding, oftewel ultra-processed food. Stop jij maar eens een handje chips in de grond en kijk of er op die plek aardappels gaan groeien.

In fabrieksvoeding zitten nauwelijks voedingsstoffen. Daarom stoppen ze die er soms weer terug in. Op de verpakking staat bv. met grote letters: “met extra vitamine C en B12” of een andere gelikte slogan.
Ik schreef hiervoor dat je lijf bij levende voeding precies weet wat het ermee moet doen. Met fabrieksvoeding die ‘verrijkt’ is met (synthetische) vitaminen is dit niet het geval. Je lichaam herkent deze producten soms niet eens als voeding.

Eet meer levende voeding

Levende voeding is dus eigenlijk voornamelijk rauwe voeding. Er is zelfs een hele stroming die alleen maar rauwe voeding eet (raw-food). Zover zou ik niet willen gaan. Variatie in je voedingspatroon blijft belangrijk. Dit qua soort eten, maar ook qua bereidingswijze; koken maakt voeding lichter verteerbaar.

Maak er een gewoonte van om dagelijks levende voeding te eten: een groene smoothie in de ochtend, een handje noten en zaden tussendoor, wat rauwkost bij het avondeten, etc. Uit onderzoek blijkt dat als 20% van je voeding uit levende voeding bestaat, je meer energie krijgt en je immuunsysteem erop vooruit gaat*.
Wil je hier meer over lezen of wil je leren ‘koken’ met raw food, lees er dan meer over in het Raw Food kookboek.

*dit is uiteraard afhankelijk van je totale voedingspatroon en leefstijl


1 gedachte over “Eet meer levende voeding”

Plaats een reactie