Seizoensgroenten en -fruit

Waarom seizoensfruit eten

Je hoort het regelmatig; eet de groente en fruit van dit seizoen. Maar waarom is het aan te raden om seizoensgroenten -en fruit te eten?

Daar zijn verschillende redenen voor te bedenken. Ik kan zeggen omdat het gewoon heel erg lekker is, maar dat zal niet voor iedereen gelden. Als je groente en fruit eet, doe je dit ook voor een (groot) deel omdat er wordt gezegd dat dit gezond is.

Voedingsstoffen

Als je het eet omdat het gezond is, wil je toch de groente en het fruit waar de meeste vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen (fytochemicaliën) in zitten? Nou dáár komen die seizoensgroenten en -fruit om de hoek kijken. En dan met name seizoensgroente en -fruit uit je eigen regio. Deze zijn geoogst op het moment dat ze op hun best zijn. Ze smaken daardoor beter én bevatten op het moment van plukken of oogsten de meeste vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen, oftewel ‘voedingsstoffen’.
Producten die van ver komen, omdat wij ze willen eten op een moment dat ze in Nederland niet groeien, worden vaak onrijp geoogst of geplukt. Onrijpe producten bevatten minder voedingsstoffen. Dit geldt ook voor producten die überhaupt niet in Nederland kunnen groeien.

Hoe korter de tijd tussen grond en mond, hoe beter het is!

Waarom seizoensgroente eten

Verwarmend of verfrissend

Een andere reden om voor seizoensgroente en -fruit te kiezen, is omdat de groenten en fruit van het seizoen de voedingsstoffen bevatten die we in dat seizoen nodig hebben. In de winter heb je behoefte aan een lekkere stoofschotel met rode kool of een stamppot. Lekkere verwarmende gerechten. In de zomer ga je vaak voor licht en fris. Een salade, geroosterde groenten, gazpacho of een schaal bessen of aardbeien toe.

Variatie

Het eten volgens de seizoenen zorgt ook voor variatie in je voeding. En daardoor weer voor variatie in de soorten voedingsstoffen die je binnenkrijgt. Dus verschillende soorten vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen. En laat je lijf dat nou zo hard nodig hebben!
Variatie is ook eerlijker voor het milieu en de wereld. Het zorgt ervoor dat deze niet te eenzijdig worden belast.

De prijs

En last but not least: groente en fruit uit het seizoen zijn vaak goedkoper!

Wat vaker groente en fruit uit het seizoen op het menu?

Probeer hier eens op te letten wanneer je naar de winkel gaat. Kijk dan ook goed waar het product vandaan komt. Sommige winkels hebben bijvoorbeeld sperziebonen uit Marokko in de schappen liggen, terwijl ze op dat moment in Nederland volop geoogst worden.

Zelf heb ik een groente- en fruitabonnement. Mijn groente en fruit is hierdoor biologisch, komt uit het seizoen en (voor het grootste gedeelte) uit de regio, er is veel variatie én het is betaalbaar. Ook zijn er steeds meer boerderijen die hun producten zelf aanbieden of via een ander initiatief bij de mensen uit hun regio brengen. Er is vast ook iets dergelijks bij jou in de buurt.

2 gedachten over “Seizoensgroenten en -fruit”

Plaats een reactie