Spinazie, feiten en fabels

Spinazie feiten en fabels
Gezondheidsbevorderend

We eten het allemaal wel eens, spinazie, maar wat weten we eigenlijk van deze typisch Nederlandse bladgroente?
Ten eerste dat spinazie van oorsprong uit Perzië komt, dus helemaal niet zo Nederlands is. Wel is Nederland een van ’s werelds grootste producenten van spinazie.

Voedingswaarde

Spinazie staat bekend om zijn grote hoeveelheid ijzer. Het maakte van Popeye een hele gespierde zeeman. Als ik als klein meisje spinazie had gegeten, tilde ik na het eten altijd de tafel op! Aan één kant dan hè, want voor die hele tafel at ik vast niet genoeg 😉

Er zit inderdaad ijzer in spinazie, maar de hoeveelheid is niet zo hoog. Het bevat aan mineralen bijvoorbeeld veel meer magnesium, kalium en calcium. Daarnaast ook vitamine A, C, K, foliumzuur en diverse antioxidanten. Dit groene blaadje staat daarom hoog op de lijst van meest voedzame groenten.

Chlorofyl

Bladgroenten, waaronder spinazie, bevatten chlorofyl. Dit is een molecuul dat bladgroentes hun groene kleur geeft. Chlorofyl wordt het bloed van de planten genoemd. Het verschilt slechts 1 element van hemoglobine. Chlorofyl werkt o.a. ontgiftend en is goed voor je verteringsstelsel, hart- en bloedvaten en immuunsysteem. Hoe donkerder de bladgroente, hoe meer chlorofyl het bevat.

Stroeve tanden

Heb je ook weleens een stroef gevoel aan je tanden na het eten van spinazie? Dit komt door het oxaalzuur dat spinazie bevat. Oxaalzuur reageert snel op calcium en dat veroorzaakt dat gevoel. Hier heeft trouwens niet iedereen last van.
Je kunt het stroeve gevoel voorkomen door krijt een scheutje room/melk of een ei aan je spinazie toe te voegen. Hier komt de ‘Spinazie à la crème’ of ‘spinazie met ei’ vandaan. Onze oma’s waren zo gek nog niet.
Het zuur bindt zich ook aan het calcium in je voeding, waardoor je dit helaas niet meer optimaal kunt benutten. Nog een reden om room/melk of een ei toe te voegen. Zo krijg je toch voldoende calcium binnen.

Tweede keer opwarmen?

Er wordt vaak gezegd dat je spinazie niet voor een tweede keer mag opwarmen. Dit heeft te maken met het aanwezig nitraat, wat dan wordt omgezet in nitriet. Deze ‘wijze les’ stamt nog uit de tijd dat we geen koelkast hadden. Wanneer je het spinaziegerecht snel afkoelt en in de koelkast bewaart, is de hoeveelheid nitraat die wordt omgezet in het schadelijke nitriet beperkt. Je kunt spinazie dus prima een tweede keer opwarmen. Deze adviezen heeft het voedingscentrum dan ook ingetrokken. Lees hier meer over in deze Fact Sheet.

Variatie

Spinazie is een bladgroente met veel gezondheidsbevorderende eigenschappen. Je kunt hem gerust vaker op je menu zetten. Door de aanwezigheid van nitraat en oxaalzuur blijft het belangrijk om je bladgroenten te variëren. Dit zorgt voor een diversiteit aan voedingsstoffen en een beperkte invloed van de stoffen die minder goed voor je zijn.

Wil je meer lezen over variatie in je voedingspatroon, lees dan deze blog

Spinaziewrap

Spinazie is een goede toevoeging aan je smoothie, als salade, gekookt met een eitje, door je pasta, door je roerbakschotel of als vulling van een wrap. Voor dat laatste heb ik een heerlijk recept. Ze zijn hier thuis namelijk dol op wraps. Een ‘standaardwrap’ met kip, gehakt, bonen en mais gaat op den duur vervelen én bevat weinig groente. Deze spinaziewrap of eigenlijk Enchillada, voegt een flinke hoeveelheid groente aan je maaltijd toe. Klik hier voor het recept.

Spinaziewrap spinazie wrap enchillada

Plaats een reactie