Vleesch, is dat nog van deze tijd?

Vlees…. in veel gezinnen is dit nog altijd waar de avondmaaltijd om draait. Kijk ook maar eens naar de menukaart in een doorsnee restaurant. Je kiest voor vlees (of vis) en neemt genoegen met de groenten en aardappeltjes die erbij zitten.
Bij mij thuis heeft groente meestal de hoofdrol; ik kies een groente en bekijk wat daar lekker bij is. Soms is dit vlees, soms vis en soms iets vegetarisch. Ik ben daarmee een flexitariër. Maar hoe zit dat nu eigenlijk met vlees? Is dat nog wel van deze tijd?

Een kijkje in de geschiedenis

Vroeger, toen het gras nog groen was en de lucht nog blauw, moesten we zelf ons eten verzamelen en erop jagen. Je kunt je voorstellen dat er veel vaker planten, vruchten, noten en zaden op het menu stonden. Dat was volop te verzamelen en had een laag risico. Regelmatig at men vis of gevogelte. Dat was vrij makkelijk te vangen. Af en toe stond er een stuk vlees van een viervoeter op het menu. Een mammoet, sabeltandtijger of ander wild dier ving je immers niet zomaar. Daar kwam een hoop lef en geluk bij kijken. Onze voorouders aten daarom veel plantaardige voedingsmiddelen, wat vis of gevogelte en af en toe vlees.

Geschiedenis vlees

Toen de landbouw en veehouderij ontstonden, veranderde dit. Er werden, naast plantaardige producten, steeds vaker dierlijke producten gegeten. Maar zelfs een eeuw geleden was het in ons land nog niet standaard om dagelijks vlees te eten. Onze maaltijden bestonden voornamelijk uit aardappelen en groenten en af en toe een stukje vlees of vis. Vlees was duur, dus niet voor iedereen toegankelijk.
Toen er na de oorlog steeds meer welvaart kwam, werd het eten van vlees ook steeds normaler. Dus eigenlijk is het eten van vlees juist iets van deze tijd. Althans, de tijd die vlak achter ons ligt. Tegenwoordig zijn er steeds meer initiatieven om ons ervan te overtuigen dat het ook anders kan.

Week zonder vlees

Het eten van zoveel vlees heeft een enorme impact op mens, dier en milieu. Wanneer we gevarieerder gaan eten, kan ook het vleesgebruik omlaag. Hier kun je op de website van de Week zonder vlees meer over lezen. Wanneer je een week geen vlees eet bereik je al het volgende:

  • 101 liter water: Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je ongeveer 101 liter water. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.
  • 79 kilometer autorijden: Wanneer je één week geen vlees eet, bespaar je 13.7 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 173 gram CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te consumeren, bespaar je dus ongeveer 79 km rijden met een gemiddelde auto.
  • 770 gram dierenvlees: De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 29 gram rundvlees, 55 gram varkensvlees en 26 gram kippenvlees. Door het niet consumeren van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 770 gram minder vlees geconsumeerd.

Nóg beter is het natuurlijk om het hele jaar door minder vlees te nuttigen. Start bijvoorbeeld met een ‘meatless monday’ of ‘vegavrijdag’ en voeg zo steeds meer vleesvrije dagen toe. Met 3 vleesvrije dagen per week zitten we samen al een heel eind op de goede weg.

Vleesvervangers

Veel mensen willen hun vlees 1 op 1 vervangen door een vleesvervanger. Dat is makkelijk en er is tegenwoordig van alles te koop; van een vegetarische rookworst via vegetarische hamburgers naar vegetarische nuggets. Vaak zijn deze kant-en-klare vleesvervangers in elkaar geknutseld en zitten ze vol met onnatuurlijke toevoegingen; smaakversterkers, conserveringsmiddelen en zout. Dit is niet echt ‘puur en onbewerkt’. Je kunt ook kiezen voor pure eiwitbronnen, zoals peulvruchten, noten, eieren en zuivel. Ter inspiratie deel ik hier een aantal lekkere vegetarische recepten met je:

Nog meer vegetarische of vegan inspiratie

Wil je helemaal overstappen naar een vegetarisch of vegan voedingspatroon óf wil je gewoon inspiratie om vaker vegetarisch of vegan te koken, dan kan ik je aanraden om de website van De Groene kookacademie in de gaten te houden of de website en socials van Plantbased Dennis te volgen. Hij is trouwens sowieso prettig om naar te kijken en deelt zijn visie en inspiratie met een flinke dosis humor.
Ook ik kan je helpen om, zonder het gebruik van dierlijke producten of met zo min mogelijk dierlijke producten, een volwaardig voedingspatroon samen te stellen. Neem daarvoor contact met me op.

Ooit aten we dieren

Wie wil weten hoe het er in de toekomst mogelijk aan toe zal gaan m.b.t. het eten van dieren, raad ik aan om het boek ‘Ooit aten we dieren’ te lezen. In dit boek gaan ze naar een tijd in de nabije toekomst waar het eten van dieren en dierlijke producten taboe is. Waarin onze kleinkinderen ons vragen hoe we ooit dieren hebben kunnen eten??

Of het ooit zover gaat komen, durf ik niet te zeggen. Maar 1 ding is zeker; minder vlees eten is goed voor je gezondheid, voor de dieren én voor het milieu!


Plaats een reactie