Zes redenen om druivenpitten op te eten

Zes redenen om druivenpitten op te eten

Wie mij volgt weet dat wij een flinke druivenplant in de tuin hebben staan. Ik deed er eerder niet veel bijzonders mee, behalve de takken die in de weg zaten wegknippen. Ook at ik er nauwelijks van; de schil was dik en stug en die pitjes…….. Ik haalde liever een bak pitloze druiven in de supermarkt.

Druivenproject

Dit jaar besloot ik er mijn ‘project’ van te maken. Ik zocht op hoe je druiven het beste kunt snoeien, dieven en krenten. Dit was best wel wat werk, maar mèt resultaat; de druiven zijn dit jaar groter, zoeter, hebben een lekker dun schilletje én het zijn er nog steeds heeel veeeel. Doordat ik mij verdiepte in druiven, kwam ik ook artikelen tegen over de vele gezondheidsbevorderende eigenschappen van druivenpitten. Ze worden zelfs als basis voor veel reguliere medicijnen en cosmetische producten gebruikt. Eeuwig zonde om ze uit te spugen of om pitloze druiven te kopen. Dat weet ik nu en jij straks ook!

Zes redenen om druivenpitten op te eten

Druivenpitten bevatten essentiële vetzuren (o.a. omega 3), aminozuren en flavonoïden. Daarnaast bevatten ze ook tal van antioxidanten, collageen, vitamine E en vitamine C.

1. Druivenpitten bevatten een hele grote hoeveelheid antioxidanten

Druivenpitten bevatten flavonoïden en wel Oligomere proanthocyanidinen (OPC’s). Deze OPC’s hebben een antioxiderende werking die wel 20 keer hoger is dan die van vitamine E en wel 50 keer hoger dan die van vitamine C. Deze antioxidanten kunnen het lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

2. Druivenpitten helpen om de bloedbaan te zuiveren

Dankzij de grote hoeveelheid antioxidanten en voedingsstoffen kunnen druivenpitten helpen om je bloed te zuiveren. Ze verwijderen afvalstoffen die zich in je bloedbaan kunnen verzamelen als gevolg van medicijngebruik of bv. tabaksconsumptie en luchtvervuiling.
Ze verbeteren tevens de bloedcirculatie, houden de bloeddruk in evenwicht en helpen bloedpropjes voorkomen. Hierdoor vermindert de kans op een hartaanval of beroerte. Ze helpen ook spataderen en gezwollen benen voorkomen.

3. Druivenpitten kunnen bijdragen aan het voorkomen van diverse soorten kanker

Het effect dat antioxidanten hebben op vrije radicalen, zorgt ervoor dat de lichaamscellen niet beschadigd raken, waardoor de kans op met name borst-, huid- en prostaatkanker kleiner wordt.

4. Druivenpitten hebben antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen

Deze eigenschappen kunnen microbiële groei beperken en en verschillende soorten infectie behandelen of helpen voorkomen.
De ontstekingsremmende werking kan helpen om de ernst te verminderen van verschillende aandoeningen, zoals bijvoorbeeld blaasontsteking, huidinfecties, artritis, darmontstekingen en maagzweren.

5. Druivenpitten helpen vroegtijdige veroudering tegen te gaan

Druivenpitten zijn een goede bron van collageen en resveratrol. Deze helpen huidveroudering tegen te gaan en de huid stralend te houden. Ook zijn ze een krachtige bron van vitamine E. Dit kan helpen om het zicht te verbeteren en de haarvaatjes in de ogen te versterken.

6. Druivenpitten geven je immuunsysteem een boost

Dankzij de grote hoeveelheid voedingsstoffen, zijn druivenpitten in staat om je immuunsysteem een boost te geven. Ze verkleinen hiermee de kans op het krijgen van griep, een verkoudheid of andere aandoeningen die verbonden zijn met het ademhalingssysteem. O.a. resveratrol werd genoemd als stof om de overlevingskans bij een Corona-infectie sterk te vergroten.

Hoe eet je druivenpitten op

Dat kan heel makkelijk. Gewoon een druif in je mond en kauwen. De pitjes zijn wat bitter, maar als je ze met druif en al opeet, proef je dit nauwelijks. Het is in het begin alleen wat raar, omdat je het niet gewend bent.
Je hoeft ook niet alle druiven met pit en al op te eten. 2 gram per dag is al genoeg. Probeer het eerst eens met de kleine druiven. Die hebben vaak minder én kleinere pitten. Een theelepel pitten ineens opeten (en kauwen) kan ook, maar is niet aan te bevelen. Je proeft dan de bittere smaakt erg goed terug. Heel doorslikken kan ook, maar dan kan je lichaam de stoffen een stuk minder goed opnemen.
Wanneer je de druivenpitten niet op wilt eten, kun je ook druivenpitolie kopen en dit over je salade doen. Een andere optie is om capsules met druivenpitextract te nemen.

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook:

1 gedachte over “Zes redenen om druivenpitten op te eten”

Plaats een reactie