De eerste hapjes

(op basis van de ontwikkeling van de darmflora)

De opbouw van de darmflora

Tijdens de geboorte krijgt je kindje, doordat het door je geboortekanaal gaat, hapjes van jouw bacteriën en darmflora binnen. Met deze hapjes begint de opbouw van de darmflora van je baby. Wanneer je kindje borstvoeding krijgt, blijft het zo ook jouw darmbacteriën en microbioom binnen krijgen. Ook krijgt je kindje te maken met bacteriën op jouw huid en die van zijn vader of andere gezinsleden.
De opbouw is de eerste 12 weken het grootst, maar gaat door tot je kindje 30 maanden is. Tegen deze tijd is het microbioom, wat de samenstelling betreft, goed ontwikkeld.

Een goede darmflora is de basis voor een gezond en vitaal leven. Het speelt o.a. een belangrijke, onmisbare rol bij het immuunsysteem, verlaagt de kans op ziekte en allergieën en zorgt voor een goede spijsvertering en stoelgang. Dit wil iedere ouder zijn kleintje toch het liefste meegeven?

Leren verteren

Een babylijfje moet nog leren verteren. Het is daarom belangrijk dat je de spijsvertering stap voor stap laat wennen aan het verteren van nieuwe voedingsmiddelen. De opbouw wordt bepaald op grond van de verteerbaarheid van producten.
Dit betekent dus niet: na het wennen aan groente- en fruithapjes, meteen een bord met groente, aardappels, vlees en tussen de middag een boterham met kaas, maar een gedegen, stapsgewijze opbouw, die rekening houdt met de processen die in deze belangrijke periode in het babylijfje aan de gang zijn.

Begeleidingstraject – De eerste hapjes

Ik kan je in deze, soms onzekere, periode begeleiden. Ik geef je een voedingsplan, waarin de voeding stap voor stap, maand voor maand wordt opgebouwd. Jij leert deze stappen te verwerken in een persoonlijk dagschema voor jouw kindje.

De eerste hapjes

Individueel of in groepsverband

Het bovenstaande traject kan individueel worden begeleid of in een klein groepje. Het voordeel van een groep is het uitwisselen tussen de verschillende moeders. Het voordeel van individuele begeleiding is de persoonlijke benadering en uitwerking van het plan.

De begeleiding start zo rond de 3e à 4e maand van de baby en loopt door tot aan de 1e verjaardag. De begeleiding omvat 7 contactmomenten: ongeveer 1 per maand. Tussendoor is er de gelegenheid tot het stellen van vragen via de mail.

Omdat zowel de bevalling als de eerste 6 maanden erg belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de darmflora, kan er ook worden gekozen voor een eerste contactmoment tijdens de zwangerschap. Lees hier meer over in deze blog.
Tevens sluit dit traject goed aan op de voorlichting “Voeding; de optimale start voor je baby“.

Een gezond en vitaal leven
Jij weet tijdens en na dit traject welke voeding je kindje het beste kan eten voor een goede groei en ontwikkeling. Je geeft je kindje een optimale start; de basis voor een gezond en vitaal leven!

Kosten

De pakketprijs hieronder betreft individuele begeleiding.
Prijzen van groepsbegeleiding zijn op aanvraag en afhankelijk van het aantal deelnemers en de locatie.

Dit traject kan zowel ‘in real life’ als online worden gevolgd.

Pakketprijs traject Eerste Hapjes
€395,-
Intakegesprek
6 vervolggesprekken
Voedingsplan met opbouw eerste hapjes
Maak afspraak
* De prijzen p.p bij begeleiding in een groep zijn op aanvraag

Susan (41 jaar), moeder van Hugo (0 jaar)
Zo veel als mogelijk ‘eerlijke’ voeding is voor mij al langer belangrijk om mijzelf gezond en fit te voelen. Daarom wilde ik voor onze baby ook een voedingsplan dat gericht is op bewustwording van het eten dat je tot je neemt en wat het voor je doet. Hoe pas ik dat toe bij de eerste hapjes voor ons kleintje? Waar dien ik extra op te letten als er allergieën voorkomen in de familie en hoe ondersteun ik een juiste ontwikkeling van de darmflora? Vragen waar ik niet direct gepaste antwoorden op kon vinden. Ik wilde geen stelselmatige, algemene aanpak die niet aansloot bij wat ik belangrijk vind. Het betreft nu niet alleen de eerste hapjes, maar het is de basis voor de rest van het leven van ons kindje.

Toen ik in contact kwam met Niky was er snel de klik over de holistische aanpak die Niky hanteert; niet in schema’s denken, maar kijken naar het individu en wat daarbij past. Ook het advies om te starten met vaste voeding na zes maanden i.v.m. ontwikkeling darmen en darmflora was een eyeopener. Het is ook heel makkelijk na te leven, geen ingewikkelde manier van koken of ingrediënten die moeilijk te vinden zijn.

Niky heeft een nuchtere kijk en spreekt uit ervaring. Hierdoor gaf ze mij meer dan alleen advies over de eerste hapjes voor onze baby: een algehele manier van aanpakken, hoe dit te doen én praktische aanwijzingen hoe dit te bewerkstelligen. Dit gaf mij de handvatten waar ik naar op zoek was. Haar rustige houding, kennis en ervaring gaven mij veel vertrouwen tijdens deze fase. Ik wens iedere ouder begeleiding van Niky toe, wanneer het moment is aangebroken van de eerste hapjes van hun (eerste) kindje.