Suikermaxdag

Suikermaxdag 2021
Suikermaxdagen 2021 (bron: Foodwatch)

Vandaag is het zover: de suikermaxdag voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Vandaag mensen! We zijn nog maar net over de helft van het jaar!
Dit betekent dat het gemiddelde kind van deze leeftijd de hoeveelheid toegevoegde suiker al heeft gegeten (en gedronken) die de WHO adviseert voor een heel jaar!
Voor kinderen van 9 tot 13 jaar valt deze dag al over 2,5 week.

De WHO adviseert om maximaal 10% van je dagelijkse energie uit toegevoegde suikers te laten bestaan, maar om te streven naar maximaal 5% per dag. Dit komt, per leeftijdsgroep, op het volgende neer:

  • 0-1 jaar => geen toegevoegde suikers
  • 1-3 jaar => 10 gram toegevoegde suiker (maximaal 20 gram)
  • 4-8 jaar => 16 gram toegevoegde suiker (maximaal 32 gram)
  • 9-13 jaar => 24 gram toegevoegde suiker (maximaal 48 gram)
  • > 13 jaar => 25 gram toegevoegde suiker (maximaal 50 gram)

Toegevoegde suikers

Toegevoegde suikers worden ook wel ‘vrije suikers’ genoemd. Dit zijn alle suikers die tijdens de bereiding van voedingsmiddelen worden toegevoegd. Zoals glucose-fructosestroop, rietsuiker, sapconcentraat, honing, etc.
Suikers in vers fruit, groente en melk vallen hier niet onder.

Hoeveel is 25 gram

Aan 25 gram zit je al heel snel! Zeker kinderen. Daarom bereiken zij ook als eerste hun suikermaxdag. Veel eerder dan volwassenen. Hieronder een aantal voorbeelden van producten die een gemiddeld kind regelmatig eet.

  • Boterham met zoet broodbeleg: gemiddeld 12 gram suiker
  • Een stuk ontbijtkoek bv. een Snelle Jelle: 23 gram suiker
  • Een glas Chocomel of Fristi bij de lunch: gemiddeld 19,7 gram suiker
  • Een paar snoepjes als je uit school komt, bv. een ‘uitdeelzakje’: 11,7 gram suiker
  • Een ijsje, want het is vandaag heerlijk weer: 10,9 gram suiker per bol (en tel daar nog maar 6 gram bij voor het hoorntje)

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Als je naar bovenstaande hoeveelheden kijkt, is het niet gek dat onze kinderen (en wij zelf) al snel veel te veel toegevoegde suiker binnenkrijgen.
“Ach, die suiker. Kinderen genieten er zo van. Het is ‘zonde’ om het niet te geven.” Dat ze ervan genieten is in de meeste gevallen zeker waar. Dat het ‘zonde’ is om ze dat lekkere ijsje of dat glas Fristi te weigeren, daar ben ik het niet mee eens. Je maakt het beloningscentrum in hun hersenen blij, maar hun (kinder)lijf zeker niet.

Ik ben er van overtuigd dat alle ouders het beste voor hebben met hun kinderen én met de gezondheid van hun kinderen. Het is vaak het gebrek aan kennis waar het ‘mis’ gaat. We kunnen de gevolgen (nog) niet goed overzien. Deze zijn er wel degelijk!

De gevolgen van teveel suikerrijke (en andere ongezonde) voeding

Steeds meer jonge kinderen lijden aan ouderdomsziekten; (ernstig) overgewicht, een hoge bloeddruk, Diabetes type II, een te hoog cholesterol, beginnende nierproblemen, baby’s die maagzuurremmers krijgen, kinderen van 15 met botontkalking. Heb ik nu jullie aandacht?

Ik weet dat het moeilijk is. Ik heb ook kinderen. Twee jongens van 10 en 12 jaar (en ze zien er best gelukkig uit toch?). Ze eten nog steeds meer suiker dan ik zou willen. Kinderen worden omringd door suikerrijke voeding en allerlei marketingtrucs om ze te verleiden. Eten ze het niet bij mij thuis, dan wel bij iemand anders. Ik ben vaak de “allerstomste moeder” als we na schooltijd langs ‘De Lelie’ rijden (een bekende ijssalon in Delft, vlakbij school), wanneer de halve school in de rij staat en zij van mij geen ijsje mogen. Ook “mogen zij ook nooit wat” als we de IKEA uitlopen en de geuren van hotdogs je bijna verplichten om in de rij te gaan staan.

Mogen zij dan nooit wat? Heus wel. Wij hebben ook snoepjes in huis en gaan ook weleens een ijsje eten. Maar niet standaard als het mooi weer is. Op die manier blijft het ook speciaal! Een ijsje mogen ze van mij altijd zelf maken van vers fruit. Fruit en (snoep)groente heb ik standaard in huis. Hier mogen ze altijd wat van pakken als ze trek hebben. Ook ongezoute noten krijgen ze dagelijks én ze eten graag een koekje. Het kan allemaal, maar wel met mate! Als alle ouders dat zouden doen en we elkaar hier een beetje bij zouden helpen, dan zorgen we voor een gezondere toekomst voor onze kinderen.

Let jij erop hoeveel toegevoegde suikers jouw kinderen binnenkrijgen?

Wil je meer lezen over dit thema, lees dan ook de blogs over:
Kinderen en pannenkoeken
Wie zoet is krijgt lekkers

3 gedachten over “Suikermaxdag”

Plaats een reactie