Kinderen en pannenkoeken

Pannenkoeken gezonde variant en suikermaxdag

Het is denk ik algemeen bekend: kinderen houden van pannenkoeken. Hoe zoeter hoe beter. Met spek, stroop of suiker. Mijn kinderen zijn daarop geen uitzondering. Ik ben best creatief met allerlei gezondere varianten; van bananenpannenkoekjes tot bietenpannenkoeken, mijn kinderen hebben alles al voorbij zien komen. Meestal vinden ze het ook prima te eten, maar….. het blijven kinderen; de standaard pannenkoeken met suiker en stroop vinden ze het lekkerste!

Een pannenkoek is vaak gemaakt met geraffineerd meel. Je kunt ze echter prima maken van volkorenmeel. Het bakt iets anders, maar bij mij thuis klagen ze er niet over. Het zijn vooral de toppings waardoor ik niet zo voor pannenkoeken ben. Wat een bakken met suiker krijg je dan binnen! Nu ben ik de beroerdste niet. Ook ik bak wel eens ‘gewone’ pannenkoeken. Mijn kinderen zouden echter graag zien dat ik dit een stuk vaker deed.

Wist je dat kinderen tussen de 4 en de 8 jaar al op 9 juli op hun ‘suikermaxdag‘ zitten? Dit betekent dat ze dan de door de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbevolen maximum hoeveelheid vrije suikers voor een heel jaar al op hebben! Voor kinderen van 9 tot 13 jaar is dit op 26 juli. Wanneer je teveel suiker eet, kan dit leiden tot een verhoogde kans op overgewicht, tandbederf, Diabetes type II en hartziekten. Benieuwd wanneer jij of je kind hun suikermaxdag hebben? Foodwatch schreef er een duidelijk artikel over.

Inmiddels heb ik een gezonder alternatief ontdekt waar ze gek op zijn en wat ik iets vaker op het menu zet: de ‘oven-appel-pannenkoek‘. In deze ‘pannenkoek’ zitten veel appels, eieren, volkorenmeel en een zeer kleine hoeveelheid toegevoegde (ongeraffineerde) suiker. Uiteraard een glutenvrije variant, anders kan ik zelf niet mee eten. De deal is wel dat er geen ’troepsuiker of -stroop’ op mag. Wel een klein scheutje maple syrup voor het idee. Door deze pannenkoek-variant zijn ze tevreden en hebben we hier thuis een stuk minder vaak pannenkoeken-gezeur.
En voor de echte die-hard gezondheidsfreaks: je kunt er ook prima een kopje soep bij geven šŸ˜‰

Recept Oven-appel-pannenkoek

Gezondere pannenkoek variant. Pannenkoek met appel. Oven appelpannenkoek

2 gedachten over “Kinderen en pannenkoeken”

Plaats een reactie

%d bloggers liken dit: