Het Budwig-papje

budwigpapje voor geitenwollensokken?

Een Budwig-papje. Dat klinkt natuurlijk heel erg ‘geitenwollensok-achtig’. Althans, dat heeft mij er een hele tijd van weerhouden om er een te maken.
Bugwig is echter gewoon de achternaam van dr. Johanna (Budwig), een Duitse farmacoloog en chemicus. En ‘papje’, tsja…. echt sexy klinkt dat niet, maar het geeft de substantie aan. We kunnen het ook ‘lipoproteïnen-bowl‘ noemen, als dat het een wat hipper imago geeft.

Dr. Johanna Budwig

Dokter Johanna Budwig was een autoriteit op het gebied van vetten en voeding. Ze ontdekte dat vetzuren wateroplosbaar worden in combinatie met bepaalde eiwitten én dat gezonde mensen meer omega-3-vetzuren in hun bloed hebben dan zieke mensen.

Omega-3

Je hoort vaak over omega-3 uit vis of algen, maar je kunt omega-3 vetzuren ook uit bepaalde noten of zaden halen; walnoten, chiazaad of lijnzaad bijvoorbeeld. De belangrijkste bron van omega-3 vetzuren in noten en zaden is lijnzaad. De hoeveelheid zaad die je zou moeten eten om de benodigde hoeveelheid omega-3-vetzuren binnen te krijgen, is zo hoog dat je er spontaan zingend van in een kooitje zou kruipen. Gelukkig bestaat er ook lijnzaadolie. Deze olie zit barstensvol omega-3 vetzuren; 1 theelepel per dag is al voldoende. Dus als je geen capsules wilt of kunt slikken, is dit een heel goed alternatief!*

Lipoproteïnen

Door de olie met eiwit te combineren, wordt de olie in het lichaam wateroplosbaar, waardoor het sneller kan worden opgenomen. De lever krijgt een groter molecuul aangeboden en bouwt dit in in de cellen. En dan bedoel ik niet de vetcellen, want dat je van vet dik wordt is al lang achterhaald, maar in het celmembraam van je lichaamscellen (bijvoorbeeld je hersencellen), die hierdoor lekker soepel blijven. Om de vetzuren en eiwitten zo goed mogelijk te combineren, ontwikkelde Johanna het ‘Budwig-papje‘. Volgens Johanna zou het papje ook kankercellen kunnen terugdringen en zo kanker voorkomen of genezen. Sommige wetenschappers zijn het hiermee eens, anderen niet. Voor mij geldt: het is een makkelijke manier om voldoende omega-3-vetzuren binnen te krijgen én ik vind het erg lekker!

Recept Lipoproteïnen-bowl – budwig-papje

*voor een goede omzetting zijn wel voldoende vitamine B3, B6, C, E, magnesium, zink en biotine nodig, die je weer uit andere voeding kunt halen.

Budwig-papje met zaden en pitten

Hoe kom jij aan voldoende omega-3-vetzuren?

2 gedachten over “Het Budwig-papje”

  1. Hoi Niky,
    Leuk dat je het Budwigpapje op je site hebt gezet. Sinds ik ’t recept van jou heb gekregen, gebruik ik ’t ook. Het is eenvoudig te maken en nog lekker ook. Én ik kan inderdaad goed naar de wc.
    Groetjes

    Beantwoorden

Plaats een reactie