Darmgezondheid

Darmgezondheid door optimaal darmflora

Waarom is je darmgezondheid zo belangrijk? Wat heeft het te maken met je spijsvertering, je weerstand en zelfs je stemming? Wat zegt de ‘feedback’ (lees; poep) die in de toiletpot ligt over je spijsvertering en gezondheid? Daar ga ik in deze blog dieper op in.

Je darmgezondheid is erg belangrijk voor je algehele gezondheid. Veel mensen staan hier niet bij stil. Zij zien de darmen alleen als orgaan dat de stoffen die het lichaam niet kan gebruiken weer naar buiten werkt. Ze zijn echter zoveel meer dan dat….

Onderzoek

De afgelopen ruim 10 jaar is er erg veel onderzoek gedaan naar de functie van de darmen en de darmflora op de rest van het lichaam. Hieruit komt naar voren dat de darmen een grote invloed hebben op verschillende processen in het lichaam. Op ziekte en gezondheid. De komende jaren zal er door onderzoek nog veel meer bekend worden over de invloed van je darmflora op diverse klachten, aandoeningen en ziektes en vast ook op de manier om je darmflora en daarmee je microbioom, weer in balans te krijgen.

Spijsvertering

Uiteraard is het belangrijk wát je eet. Je lijf heeft vezels, vitaminen, mineralen, bio actieve stoffen, eiwitten en goede vetzuren nodig om goed te kunnen functioneren, maar wist je dat het ook heel erg belangrijk is hoe je eet? Dat je er rustig voor gaat zitten en voldoende kauwt en dat je jezelf tijdens het eten niet laat afleiden door de TV of je telefoon.
Eet je niet met aandacht en kauw je onvoldoende (dit gaat vaak samen), dan gaat je voedsel in veel te grote brokken door je spijsverteringsstelsel, waardoor je darmen de voedingsstoffen onvoldoende op kunnen nemen. Ook geeft dit kans op buikklachten.

Immuunsysteem

Wist je dat je darmen je immuunsysteem rechtstreeks beïnvloeden? 70% van je weerstand wordt bepaald in je darmen. In je darmen zitten verschillende bacteriestammen. Althans, in gezonde darmen. Bepaalde groepen van deze bacteriën maken een stofje aan, immuunglobulinen genaamd. Een aantal van deze IG’s gaan je systeem in en een aantal blijven in de darmen. Samen versterken ze je weerstand tegen allerlei indringers.

Hersenfuncties en stemming

De cellen in je hersenen communiceren met elkaar via neurotransmitters. Je hebt ze bijvoorbeeld nodig voor een goed geheugen, goede concentratie, informatieverwerking, maar ook voor het ervaren van geluk, liefde en veiligheid. Bekende neurotransmitters zijn dopamine, noradrenaline, serotonine, endorfine, acetylcholine en GABA.
Drie keer raden waar deze neurotransmitters worden gemaakt: juist, voor het grootste gedeelte in de darmen. Ze kunnen echter alleen worden gebouwd met precies de goede aminozuren (eiwitten), samen met bepaalde vitaminen/mineralen. Zitten deze niet in je voeding, dan kunnen deze neurotransmitters niet worden gebouwd. Gevolg: problemen met het geheugen, de concentratie, depressie en/of bv. angststoornissen.

Darmflora

In je darmen leeft een soort inheemse darmbevolking samen. Deze bestaat uit bacteriën, gisten, parasieten en virussen. De ene eet de andere, de uitscheiding van de een maakt het darmmilieu voor de andere beter, etc. Het is belangrijk dat al deze ‘volkeren’ in de darmen samenleven in een optimale balans. Deze balans kan echter ook verstoord raken, bijvoorbeeld door antibioticagebruik, verkeerde voeding of chronische stress. Hierdoor wordt de ene soort te groot en (daardoor) de andere te klein. De balans is verdwenen. Dit kan een scala aan klachten geven.

Energie

Wanneer je darmen niet de juiste voedingsstoffen (en dus energie) binnenkrijgen om te doen wat ze horen te doen, kost dit extra energie. Daarom ‘lenen’ je darmen de energie uit andere ‘voorraden’ in je lichaam, met als gevolg dat jij zelf steeds minder energie ervaart. Niet alleen je darmen zijn goed in het lenen en gebruiken van energie uit de rest van je lichaam. Ook andere organen doen dit. Behalve energie gebruiken ze ook elkaars vitaminen en mineralen om alle belangrijke processen voort te zetten, want: the show must go on! Maar als je niet genoeg binnen krijgt, is het op den duur op. Met alle gevolgen van dien (lees; klachten, ziektes en andere ellende).

Ontlasting

Bristol stool chart Nederlands

En dan eindigen we het verhaal met een kort ‘praatje poep’. Wanneer je niet de juiste voedingskeuzes maakt, voedselintolerantie(s) hebt of niet op de juiste manier eet, gaan er dus allerlei processen in je lichaam verkeerd. De beste feedback is wat je zelf ‘achter je laat’ in het toilet. Mensen ervaren veel soorten ontlasting of klachten als ‘normaal’, terwijl dit niet normaal is. Ik zal een aantal voorbeelden geven:

  • dunne ontlasting
  • verstopping
  • buikpijn en kramp
  • opgeblazen gevoel
  • brandend maagzuur
  • winderigheid

Kijk eens naar de Bristol Stool Chart: welk type ontlasting heb jij?
Nummer 4 is het meest optimaal. Ik vergelijk hem altijd met een banaan zonder schil. Nummer 3 is nog voldoende en nummer 5 kan af en toe wel. Bij de andere nummers is er vaak meer aan de hand en gaat er iets in je spijsvertering verkeerd.

Boekentip

Wanneer je meer wilt lezen over de darmflora en alles wat hiermee te maken heeft, kan ik je het boek van De Poepdokter aanraden. Wanneer je kinderen hebt en ze een goede start wilt geven, lees dan ook het boek De Poepdokter junior of lees mijn blog over De ontwikkeling van de darmflora.

Advies

Als je vragen hebt over bovenstaande of de klachten herkent en hier, met de juiste voedingskeuzes, verandering in wilt aanbrengen, neem dan contact met mij op. Ik kan je vertellen wat ik hierin voor jou kan betekenen.


2 gedachten over “Darmgezondheid”

Plaats een reactie