Zo maak je zelf geklaarde boter of Ghee

Ghee geklaarde boter

Heb je dat ook weleens? Je doet een klontje roomboter in de pan, verhit alles goed en voordat je je vlees erin legt, drijven er allemaal zwarte stukjes in je pan…

Die zwarte stukjes zijn de eiwitten die verbrand zijn. Het maakt je vlees er niet lekkerder op. Zou het niet fijn zijn wanneer die eiwitten er niet in zouden zitten en je boter dus niet verbrand? Dat kan dus met geklaarde boter. Dit is boter waar de eiwitten uit zijn verwijderd. Dit verwijderen is echt super makkelijk.

Waarom zou je geklaarde boter/Ghee willen gebruiken?

Nou, onder andere om ervoor te zorgen dat de boter niet zo snel verbrandt. Maar het is ook een uitkomst bij een intolerantie voor (koe)melkeiwitten. Zo heb je wel de voordelen van (room)boter, maar niet de nadelen.
In Ghee zijn ook de melksuikers (lactose) niet meer aanwezig.

Een bijkomend voordeel is dat bij het klaren van boter alle vocht verdampt. Hierdoor spettert het niet meer in je pan.
Je kunt geklaarde boter veel hoger verhitten. Tot wel 250 graden. Dit in tegenstelling tot roomboter of vloeibare boter, waar het rookpunt rond de 170 graden ligt.

Behalve om in te bakken, kun je het ook in baksels verwerken, op je brood smeren of er een heerlijke kruidenboter van maken!

Gezondheidsvoordelen

Boter is een zeer puur product. Het bevat de vetoplosbare vitamines A, D, E, K en een kleine hoeveelheid vitamine B12. Daarnaast is het rijk aan boterzuur, wat ontstekingsremmend werkt en zeer gunstig is voor je darmen. Boterzuur wordt in je lijf in zijn geheel verbrand en kan daardoor niet worden opgeslagen als vet. Ook niet verkeerd toch?
Ghee kan daarbij een positief effect hebben op je bloedvaten en op diverse huidklachten. Je kunt Ghee dus ook gebruiken om op je huid te smeren.

Wat is Ghee?

Ghee is een vorm van geklaarde boter. Het komt uit de Ayurveda. Het verschil met geklaarde boter is dat hij langer op het vuur staat, waardoor er een nootachtige smaak ontstaat. Dit kun je lekkerder vinden of juist niet.
De Ayurveda koppelt nog veel meer gezondheidsvoordelen aan het gebruik van Ghee; het wordt al eeuwen gebruikt als medicijn voor zowel lichamelijke als mentale klachten.

Waarom zelf maken?

Je kunt geklaarde boter of Ghee ook kant en klaar kopen. Geklaarde boter is vaak niet biologisch te verkrijgen. Biologisch heeft mijn voorkeur omdat biologische boter meer omega-3 vetzuren bevat, zeker wanneer het boter van grasgevoerde koeien is.
Ghee is wel biologisch te verkrijgen, maar erg prijzig!

Hoe maak je geklaarde boter?

Zelf geklaarde boter maken is super makkelijk. Wat heb je nodig?

  • Pakje (biologische) boter
  • Pan
  • Schuimspaan
  • Kaasdoek of hydrofiele doek (iedereen met kinderen heeft er vast nog wel ergens een liggen)
  • Potje om het in te bewaren
Stap 1

Leg de boter in een pan en zet het vuur heel laag. De boter moet rustig kunnen smelten en niet verbranden.

Stap 2

De eiwitten komen boven drijven. Je kunt ze er voor een groot deel afscheppen met een schuimspaan.
Je kunt nu 2 dingen doen.

  • Voor geklaarde boter: zeef de boter in een kaasdoek (evt. liggend in een zeef), laat afkoelen en je bent klaar.
  • Voor Ghee: Laat de boter nog 20 tot 30 minuten zachtjes pruttelen in de pan, tot je een heldere, goudkleurige vloeistof overhoudt. Gedurende deze periode verdampen de melksuikers en ontstaat de nootachtige smaak.

Let op: knijp de kaasdoek niet uit. Je knijpt dan alsnog de melkeiwitten door het doek heen.

Stap 3

Je geklaarde boter / Ghee zit nu in een potje. Laat dit goed afkoelen. Je zelfgemaakte geklaarde boter is nu zo’n 3 maanden te gebruiken. Je kunt het zowel in als buiten de koelkast bewaren.
Eitje toch?

Ghee geklaarde boter

Ga jij het proberen? Leuk!
Laat vooral even weten wat je ervan vond.

Plaats een reactie