De basis van de Lipoproteïnen-bowl oftewel het Budwig-papje bestaat uit kwark, lijnzaadolie en citroensap. Om hier een lekker voedzaam ontbijt van te maken, voeg je er zaden, pitten, noten en fruit aan toe. Zo krijg je ook meteen een flinke portie vezels binnen.
Wanneer je dit papje 2 keer per week eet, krijg je voldoende omega-3-vetzuren binnen en zou suppletie niet nodig moeten zijn*. Hier vind je een goede kwaliteit lijnzaadolie.
Mijn favoriete combi staat in het recept.
Budwig-papje
Glutenvrij
Personen
1

Notities
Eet smakelijk!
Ingrediënten
- 4 eetlepels biologische (volle) kwark,
- 1 eetlepel lijnzaadolie,
- 1 theelepel versgeperst citroensap (lijnzaadolie is een meervoudig onverzadigd vetzuur, wat erg snel oxideert. De vitamine C in het citroensap werkt als anti-oxidant en voorkomt dit)
- 3 el boekweit- óf havermoutvlokken
- 2 el pitten (zonnebloempitten, pompoenpitten)
- 2 el zaden (hennepzaad, sesamzaad, chiazaad, maanzaad)
- evt. 1 el geraspte kokos (doe ik vaak bij de kinderen)
- 1 stuk fruit (bijna alle fruitsoorten zijn mogelijk, behalve kiwi, ananas en papaja wegens de eiwitsplitsende enzymen die deze vruchten bevatten)
Instructies
- Je start altijd met het vermengen van de kwark en de olie. Dit moet je heel goed mengen, tot de eiwitten de olie helemaal hebben opgenomen. Voeg hierna het citroensap toe en vervolgens de rest.
*voor een goede omzetting zijn voldoende vitamine B3, B6, C, E, magnesium, zink en biotine nodig, die je weer uit andere voeding kunt halen.
Eet smakelijk!
Hoi, mooi recept! Nu eet ik geen zuivel, dus geen kwark; heb je daar een alternatief voor?
Het gaat met name om het eiwit, wat veelvuldig in kwark aanwezig is. Het zou een optie zijn met een plantaardige yoghurtvariant, alleen is het eiwitgehalte vaak een stuk lager. Sojayoghurt komt, qua eiwitgehalte, het meest in de buurt. Alleen ben ik niet zo pro-sojayoghurt.
Bij andere yoghurtalternatieven is het eiwit gehalte helaas een stuk beperkter.
Je kunt het er uiteraard wel doorheen mengen. Ik zou dan minder lijnzaadolie gebruiken tov de yoghurt en het wat vaker eten.
Alleen is het op die manier niet onderzocht, dus durf ik je niet te garanderen dat het effect hetzelfde is.