Hoe je met gemak je druivenstruik ontsapt

Druiven ontsappen met sappan

Stel je hebt een flinke druivenplant in je tuin, waar heel veel druiven aanhangen. Teveel om allemaal op te kunnen eten. Wat kun je dan doen? Ze weggeven aan vrienden, familie en collega’s óf…. ontsappen.

Hoe je met gemak je hele druivenstruik ontsapt

Fruitsap maken. Normaal doe je dat door fruit te persen (beetje lastig met druiven) of met behulp van een (slow) juicer. Als je een enorme hoeveelheid fruit wilt wegwerken, is dit niet de makkelijkste manier én het sap is slechts kort houdbaar. Je kunt dan beter ontsappen met een sappan. Deze pan verhit de druiven met stoom, waardoor de velletjes knappen en het sap eruit sijpelt. Dit sap vang je op in gesteriliseerde weckflessen of lege wijnflessen. Op tijd starten met verzamelen dus…

emmer met druiven

Voorbereidingen

Wanneer de druiven goed rijp zijn, ga je ze plukken. Je kunt ze gewoon aan de tros laten zitten. Wel is het handig om ze eerst uit te spreiden op een tafel, zodat alle beestjes die erin zitten, eruit kunnen lopen. Ook is het goed om ze eerst te wassen. Dit omdat er natuurlijk ook weleens vogelpoep oid. op je druiven kan zitten.

Sappan op fornuis

Ontsappen

De sappan bestaat uit 3 delen. Het onderste gedeelte vul je met water. In het bovenste gedeelte gaan alle trossen druiven. Ze passen er doorgaans niet allemaal tegelijk in, maar tijdens het ontsappen slinkt de hele boel en kun je er steeds nieuwe trossen bij stoppen.

Nadat de pan een minuut of 10 op het vuur (of ander soort fornuis) staat, sijpelt er sap in de middelste pan. Dit verzamelt zich tevens in de slang die op dit gedeelte aangesloten zit. Wanneer je deze slang in een fles of pot stopt en de klem los knijpt (klinkt tegenstrijdig, maar zo werkt het), loopt het hete sap zo je fles in. Doe dit altijd met ovenhandschoenen aan, want zowel de slang als de fles waar het sap in loopt, zijn ontzettend heet. Ik zet de fles daarom altijd in de la onder het fornuis (zie bovenste afbeelding), dan kan het haast niet misgaan en kunnen zelfs de (wat oudere) kinderen meehelpen.

Druivenresten

Zo vul je fles na fles. Soms moet je even wachten, omdat het ontsap-proces tijd nodig heeft. Je merkt het vanzelf wanneer er geen sap meer door de slang loopt. Je kunt de slang dan vastzetten tot hij weer helemaal volgelopen is. Blijf wel altijd in de buurt.
Als er geen nieuw sap meer in de slag komt, zijn alle druiven ontsapt. Er zit dan nog best wel wat sap in de middelste pan. Dit krijg je eruit door de bovenste pan te verwijderen en de middelste pan schuin te houden. Let wel op wanneer er nog steeds heet water in de onderste pan zit.

Je druiventrossen zijn veranderd in een hoop pulp. Dit kan op de composthoop of in de GFT-bak.

Sappan resten druiven

Druivensap

Wat je overhoudt zijn een heleboel flessen druivensap. Niet te vergelijken met het druivensap wat je kant en klaar in de winkel kunt kopen. Het ene jaar is het sap wat zoeter dan het andere jaar. Dit heeft te maken met de hoeveelheid zon, maar ook met de verzorging van je druivenplant. Als je meer over de verzorging van je druivenplant wilt lezen, lees dan de blog Zo krijg je de lekkerste druiven uit eigen tuin.

Ik sluit de wijnflessen af met speciale weck kapjes. Zo blijft het sap wel een jaar goed. De flessen met schroefdop drink ik als eerste op. Je kunt eventueel ook jam maken van je sap. Dit wordt dan wel een gelei-achtige jam. Bij ons thuis vinden ze die niet zo heel lekker, maar mijn moeder maak ik er altijd erg blij mee 😊.

Gaat je sap toch schimmelen? Dan heb je de flessen of dopjes waarschijnlijk niet goed gesteriliseerd. Zelf leg ik de flessen 15 minuten in een oven (160 graden). Tegenwoordig zijn de doppen van beugelflessen vaak van plastic. Ik ontdekte dit doordat ik de flessen met dop en al in de oven had gelegd: de doppen waren veranderd in een plas vloeibaar plastic. Wees dus gewaarschuwd! Uitkoken kan ook, maar dan heb je wel grote pannen nodig.
Ik heb de flessen ze ook weleens gewassen met kokend water uit de cooker. Dat vond ik én niet praktisch om te doen én het sap ging na een week of 6 schimmelen.

Heel veel ontsap-plezier!

Homemade druivensap

Wat doe jij met je druiven van eigen plant?

Vond je deze blog interessant? Lees dan ook:

1 gedachte over “Hoe je met gemak je druivenstruik ontsapt”

Plaats een reactie