Zo krijg je de lekkerste druiven uit eigen tuin

Zo krijg je de lekkerste druiven uit eigen tuin
Druiven krenten

Staat er in jouw tuin ook een druivenstruik? Met deze tips zorg je ervoor dat je de lekkerste druiven krijgt uit eigen tuin.

In onze tuin staat een grote druivenstruik. Deze stond er al toen we hier kwamen wonen, geplant door de vorige eigenaar. De eerste jaren dat we hier woonden, deed ik er niets aan. De druiven waren toch niet echt lekker: niet zo groot, met een dikke schil en weinig zoet.
Een paar jaar geleden besloot ik mij er in te verdiepen hoe je ervoor kunt zorgen dat je druiven zo goed mogelijk groeien en daardoor zo optimaal mogelijk smaken. Dit blijk je heel goed te kunnen beïnvloeden door goed te snoeien, dieven en krenten. Het enige waar je geen invloed op hebt, is de hoeveelheid zonlicht die ze in een zomer krijgen ☀️.

Voordelen

Het resultaat is een lekkere druif, met liefde gekweekt en zonder bestrijdingsmiddelen. Dit laatste is niet onbelangrijk, want de druif is een van de meest bespoten soorten fruit. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat pesticiden hersenziekten, zoals de ziekte van Parkinson, kunnen veroorzaken. Daar heb je met je eigen druiven dus geen last van.

Druiven in je eigen tuin zijn doorgaans druiven met pitten. Heb je liever druiven zonder pitten? Lees dan mijn blog; Zes redenen om duivenpitten op te eten. Dan vind je die pitten ineens geen bezwaar meer 😉.

Snoeien

Zomersnoei

Er zijn twee momenten om je druif te snoeien. De wintersnoei en de zomersnoei. In de winter (tussen november en begin januari) snoei je de zijtakken, waar je in de zomer druiven aan wilt krijgen, terug tot ongeveer 15 cm van de legger (zijscheut van de stam). Het beste kun je om de 10 cm een zijscheut laten staan. De rest snoei je helemaal terug.

De zomersnoei is bedoeld om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk energie (vocht en voedsel) naar de druiventrossen kan gaan. Hiervoor dient een deel van de takken én de druiventrossen te worden weggeknipt. En wel als volgt:

  • Snoei alle takken weg waar géén druiven aan groeien
  • Bij takken mèt druiven laat je de eerste tros zitten en haal je de tweede tros weg
  • Vanaf die eerste tros laat je 2 bladeren zitten. Na het 2e blad knip je de tak af

Zo heb je nog genoeg blad over om de zon op te vangen en voorkom je dat er teveel energie naar het groeien van de takken en overige bladeren gaat. Dit ten koste van je druiven.

De foto is overigens een aantal weken ná het snoeien gemaakt. Snoeien doe je als de trosjes nog klein zijn.

Dieven

Dieven

In de oksels van de takken komen de hele zomer door nieuwe scheuten tevoorschijn. Aan deze scheuten groeien geen druiven. Ze zijn daarom niet nodig en dienen regelmatig verwijderd te worden. Het liefst zo snel mogelijk. Dit wederom om te voorkomen dat hier teveel energie van de plant heen gaat. Zie je een nieuwe scheut, dan kun je hem zo tussen de andere twee uitbreken.

Krenten

Het verwijderen van de kleine druifjes uit de tros noem je krenten. Alle druiven aan een tros moeten de beschikbare energie verdelen.
Om ervoor te zorgen dat je lekkere druiven krijgt, zal een deel zich op moeten offeren; je haalt de kleine druifjes er tussenuit en laat alleen de grotere druiven over. Je doet dit op het moment dat de druiven gemiddeld de grootte van een erwt hebben. De resterende druiven worden hierdoor al snel nog een stuk groter.
Het krenten kun je doen met een speciaal schaartje, maar ik draai ze er gewoon af met mijn vingers. Soms draai ik er teveel af of scheurt een stuk van de tros. Dit vind ik niet erg, want wij hebben altijd zoveel druiven dat een tros meer of minder niet uitmaakt.
Je kunt zoveel druiven weghalen als je wilt. Hoe minder druiven aan de tros, hoe groter de overgebleven druiven worden.

Rustgevend klusje

Onze druivenstruik is al minimaal 30 jaar oud. Hij beslaat een groot deel van de linkerkant van de tuin en heeft behoorlijk wat trossen hangen. Het krenten is hierdoor best een klus. Ik vind het zelf een rustgevend karweitje. Een soort druivenmeditatie 😉. Ik verdeel het meestal over een paar dagen, lekker in het zonnetje.

Op deze manier geef je de druiven de kans om zo optimaal mogelijk te groeien. De juiste grondsoort, voldoende water en zonlicht hebben natuurlijk ook invloed 🙂. Uiteraard ben ik slechts een ‘huis-tuin-en-keuken-druiventeler’, dus ik kan je niets garanderen…

Blauwe druiven

Onze druiven zijn nu nog groen, maar beginnen de komende maand blauw te kleuren. We spannen er dan netten overheen, want de duiven en andere vogels vinden ze ook erg lekker. In september zijn ze rijp. We plukken dan af en toe een tros om op te eten. Het zijn er echter veel te veel, waardoor ik er ieder jaar een heleboel flessen druivensap van maak. Lekker om zelf te drinken en leuk om weg te geven. Lees hier Hoe je met gemak je hele druivenstruik ontsapt.

Heb jij ook een druivenstruik in je tuin? Als je aanvullende tips hebt, deel ze dan vooral bij de reacties!

2 gedachten over “Zo krijg je de lekkerste druiven uit eigen tuin”

Plaats een reactie