Bananenbrood. Ik vind dat echt een ideaal voedzaam tussendoortje of onderdeel van ontbijt/lunch.
Lees meer over bananen en het bananenbrood in deze blog
Bananenbrood
glutenvrij, lactosevrij, melkvrij, geraffineerde suikervrij
Personen
12
Portie
1 'brood'

Ingrediënten
- 3 rijpe bananen (met lekker veel bruine vlekjes)
- 50 gr dadels (zonder pit)
- 3 eieren
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram ander meel (havermeel/rijstemeel/boekweitmeel of een mix hiervan)
- 30 gram kokosolie, gesmolten
- 2 tl wijnsteenbakpoeder (of 1,5 tl bakpoeder)
- Snufje zout
Instructies
- Verwarm de oven op 175 graden
- Doe de bananen en dadels in de keukenmachine en maal ze fijn tot je een gladde massa krijgt.
- Klop in een kom de eieren met het snufje zout tot een luchtig geheel
- Spatel de bananen/dadelpuree door de eieren
- Spatel het meel door het beslag en voeg hier de kokosolie aan toe
- Roer hier het (wijnsteen)bakpoeder doorheen.
- Roer goed door tot je een glad beslag krijgt.
- Bekleed een cakevorm met bakpapier (tip: maak het bakpapier eerst een beetje nat en maak hier een prop van. Vouw hem weer uit en sla de druppels er vanaf. Het bakpapier vormt zich nu heel makkelijk naar je cakevorm)
- Giet het beslag in de vorm en zet het in de oven.
- Prik er na 40 minuten een satéprikker in om te kijken of de cake al gaar is. Zo niet, laat hem dan nog 5 minuten langer in de oven staan.
- Haal de cake na 15 minuten uit de cakevorm en laat hem afkoelen
Variaties:
- Voeg (wal)noten, kaneel en rozijnen toe voor een soort ‘appelloze appeltaart-variant’
- Voeg een tl (zelfgemaakt) vanille-extract en pecannoten toe voor een ‘Canadese-variant’.
- Voeg een extra ei, 40 gr cacao, 30 gr cacaonibs en evt. 50 gr (wal)noten toe voor een ‘choco-variant’.
- Voeg blauwe bessen of bosbessen toe voor een ‘fruitige-variant’.
- Voeg versgeperst citroensap en maanzaad toe voor een ‘frisse variant’.
- Strooi kokosrasp over de bovenkant van het bananenbrood als extra finishing touch.
- Voeg 2 el speculaaskruiden en geschaafde amandelen toe voor een ‘feestdagen-variant’ (zie afbeelding)
- Kies wat je lekker vindt uit bovenstaande (en nog meer) en maak een ‘zelfgekozen-variant’.
Tip:
Snijd het bananenbrood in plakken en vries deze in. Je kunt ’s morgens een plak in je tas stoppen en meenemen naar je werk of meegeven aan de kinderen voor op school.
