Deze witlofschotel met peer en blauwe kaas is heerlijk als bijgerecht bij het (kerst)diner. Zelfs mensen die niet van witlof houden, gaan dit gerecht lekker vinden; het zoete, het pittige en het licht bittere, vullen elkaar perfect aan.
Witlof staat bekend om zijn bittere smaak. Deze bitterstoffen zijn hartstikke gezond. Ze ondersteunen de spijsvertering; er wordt meer maagzuur en gal aangemaakt én de bitterstoffen ondersteunen de lever bij zijn belangrijke taken. Hoe bitterder, hoe sterker deze werking is. Rauw is in dit geval gunstiger dan bereid.
In dit geval heb ik de witlof bereid om hem toegankelijker te maken. Ik ben benieuwd wat je ervan vindt?
Witlof met peer en blauwe kaas
Portie
3 à 4 personen
Notities
Glutenvrij, vegetarisch
Ingrediënten
- 6 stronken witlof
- 50 gram ongezouten (room)boter
- 1,5 el (kokosbloesem) suiker
- 2 conference peren
- 100 gram blauwe kaas (ik ging voor de Castelllo creamy blue)
- 75 gram ongebrande walnoten
Instructies
- Verwarm de oven op 180 graden
- Snijd de witlof doormidden; verwijder de harde kern en de stronk. Deze gaan straks zo de pan in.
- Verhit de boter in een koekenpan en leg hier de witlofhelften in. Bak ze zo'n 4 minuten en keer ze regelmatig om. Sommigen vallen uit elkaar. Dat maakt niet uit.
- Voeg de suiker toe. De witlof gaat nu karamelliseren. schep alles voorzichtig om, zodat de witlof een beetje lichtbruin begint te worden.
- Verdeel de witlof over een ovenschaal.
- Snijd de peren in partjes en verwijder het klokhuis. Je kunt ervoor kiezen om ze te schillen. Ik heb dit niet gedaan. Steek de peer tussen de witlof in de ovenschaal. Verdeel het zo dat het er mooi uitziet.
- Snijd de kaas in stukjes. Ik heb de Castello Creamy blue gekozen, maar als jij liever een pittigere blauwe kaas (of een minder vette variant) wilt, kan dit natuurlijk ook. Het is jouw gerecht.
- Hak de walnoten grof. Je kunt deze meteen over het gerecht strooien of dit pas doen wanneer je het gerecht uit de oven hebt gehaald (dan blijven de gunstige stoffen behouden).
- zet de schaal zo'n 20 minuten in de oven.