Kruidnootjes horen echt bij de Sinterklaasperiode. Je eet er al snel teveel van. Maar wat nu als je deze kruidnoten een stuk gezonder maakt? Zonder transvetten, conserveringsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen. Mèt volkorengranen, gezonde vetzuren en minder (ongeraffineerde) suiker.
Zijn ze dan nog wel lekker hoor ik je denken? Probeer het eens. Deze kruidnootjes zijn heerlijk én, heel belangrijk, goedgekeurd door de kinderen!
Voedzame kruidnoten
glutenvrij, lactosevrij, melkeiwitvrij
Portie
1 handje
Ingrediënten
- 80 gram amandelmeel
- 120 gram havermeel
- 5 el honing of 60 gram (kokosbloesem)suiker
- 2 el koek- en speculaaskruiden
- 1 tl gemalen kaneel
- 1,5 tl bakpoeder
- 75 gram kokosolie of Ghee
- 3 el amandelmelk
- 1 tl vanille essence
- Snufje zout
Instructies
- Verwarm de over voor op 175 graden (boven en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier
- Doe het havermeel, amandelmeel, de honing/kokosbloesemsuiker, de speculaaskruiden, het kaneel, het bakpoeder, de vanille essence en een snufje zout in een schaal. Meng alles goed door elkaar.
- Snijdt de kokosolie of ghee in kleine stukjes en kneed dit, samen met de amandelmelk, door het meelmengsel heen. Als het deeg te nat is, voeg je wat extra meel toe, is het te droog, dan wat extra melk.
- Maak kleine bolletjes van het deeg en leg ze op de bakplaat. Zorg dat er tussen de bolletjes voldoende ruimte is en druk ze een beetje plat zodat ze de vorm hebben van een kruidnoot.
- Bak de kruidnoten in circa 12-15 minuten in het midden van de oven gaar.
- Laat ze goed afkoelen. Het kan zijn dat ze in het begin nog een beetje zacht aanvoelen, maar zodra ze zijn afgekoeld, worden ze lekker knapperig.