Eet tuinbonen eens op een andere manier dan gewoon gekookt bij de maaltijd. In Arabische landen worden ze veelvuldig gebruikt in ‘Ful Medames’. Ieder Arabisch land heeft zijn eigen bereidingswijze.
Ful Medames
Glutenvrij, lactosevrij, melkvrij
Personen
4
Portie
1 schaal
Notities
Serveer bijvoorbeeld met Turks brood of geroosterd brood als je het als maaltijd wilt gebruiken.
Het is ook lekker om te eten zoals hummus; op een cracker, toastje of op je boterham.
Ingrediƫnten
- 500 gram tuinbonen (indien gedroogd, eerst een nacht laten weken!)
- 1 bos gehakte peterselie
- 2 theelepels milde chilipoeder
- 2 rijpe tomaten (fijngehakt)
- 4 tenen knoflook
- 4 theelepels sumak
- 4 theelepels komijn
- sap van 2 citroenen
- olijfolie
- zout
Instructies
- Bij verse tuinbonen; zet de bonen net onder water en kook ze 5 Ć 10 minuten met een schepje zout. Proef of ze goed zacht zijn. Zo niet, laat ze dan langer koken.
- Bij gedroogde tuinbonen die je een nacht hebt laten weken; giet ze af en zet ze net onder water. Breng ze aan de kook met een schep zout tot ze zacht zijn (afhankelijk van de maat en het ras tuinbonen kan dit tot 30 minuten tot 2 uur duren. Begin dus op tijd of bereid dit voor).
- Heb je tuinbonen uit de diepvries of uit een potje, kijk dan even welke kooktijd op de verpakking wordt aangegeven.
- Plet de knoflook en voeg wat zout toe.
- Giet de bonen als ze gaar zijn af, maar bewaar het kookwater. Hier zit veel smaak aan en voedingsstoffen in.
- Voeg de knoflook en het zout aan de gekookte bonen toe en stamp ze grof. Afhankelijk van de dikte van het mengsel dat je krijgt, voeg je wat van het overgehouden kookwater toe. Het doel is om een soort dikke soep te krijgen.
- Vul vier borden of kommen met het bonenmengsel. Bestrooi naar smaak met olijfolie, en citroensap. Maak het af door er chilipoeder, komijn en sumak over te strooien.
- Leg er de fijngehakte tomaat en de fijngesneden peterselie op.