De relatie tussen voeding en stress

relatie tussen voeding en stress

Stress…. we ervaren het allemaal wel eens; wanneer je een prestatie moet leveren, plotseling moet remmen in het verkeer of wanneer we in ijskoud water stappen. Hier is niets mis mee. We spreken hierbij namelijk van acute stress. Dit is een vorm van stress die al duizenden jaren voorkomt. Het wordt pas een probleem wanneer stress chronisch wordt…. De deadlines op je werk, verwachtingen van je baas of je familie, het journaal, je telefoon die 24/7 je aandacht opeist, het hooghouden van alle spreekwoordelijke ‘ballen’ in je leven; relatie, gezin, kinderen, vrienden, vrije tijd en noem het maar op.

Stress en voeding

Het ervaren van stress roept allerlei reacties in je lichaam op. Dit is geheel natuurlijk en stelde ons vroeger in staat om te kunnen overleven. Chronische stress is echter nadelig voor je gezondheid. Google maar eens op de gevolgen van stress. Daar word je niet blij van.
Maar… Wist je dat stress ook een zeer negatief effect heeft op je spijsvertering? Dit allerlei klachten kan veroorzaken én dit de opname van voedingsstoffen vermindert? Dit met alle gevolgen van dien.

Oplossing

Gelukkig is er ook een oplossing. De mate waarin stress effect heeft op je spijsvertering, kun je zelf beïnvloeden. Dit door te kijken naar het moment waarop je eet, de manier waarop je eet en wat je feitelijk eet. Je kunt er hiermee zelfs voor zorgen dat je minder gevoelig wordt voor stress; de vicieuze cirkel doorbreken. Jij krijgt weer controle over de stress in plaats van de stress over jou. Hoe je dit kunt doen, vertel ik je in de lezing of workshop “De relatie tussen voeding en stress”.

Wat leer je?

Na deze lezing weet je:

  • Hoe het stresssysteem werkt in relatie tot je spijsvertering
  • Hoe je dit systeem positief kunt beïnvloeden.
  • Welke voedingsstoffen belangrijk zijn om voldoende binnen te krijgen.
  • In welke voeding deze voedingsstoffen zitten.
  • Welke voeding je beter minder kunt eten.

Na de workshop weet je ook:

  • Hoe je een voedingsmiddel mindful kunt eten
  • Hoe je met een ademhalingsoefening je stresslevel kunt verlagen

Hoe te volgen

Deze lezing is ontwikkeld in het kader van de Week van de werkstress. Bij voldoende animo kan hij ook op een ander moment worden ingepland.
De lezing is ook in te kopen door/voor bedrijven in het kader van vitaliteit op de werkvloer. De lezing kan zowel fysiek als online worden gegeven. De workshop wordt alleen fysiek gegeven.
Neem voor de mogelijkheden en kosten contact met mij op. Dan praten we rustig verder. No stress please….

Reacties van deelnemers