
Natuurvoeding is een bewuste manier van voedselproductie en voedselkeuze waarbij de volgende principes gelden: een voeding van verse, pure, eerlijke en (bij voorkeur) biologische producten.
Vers
Gebruik producten van het seizoen en uit de regio. Er zit op die manier een zo kort mogelijke tijd tussen oogsten en nuttigen van een levensmiddel.
Seizoensgebonden: planten die in de grond en in de buitenlucht groeien in een bepaald seizoen genieten de voorkeur; een aardbei in de zomer van de koude grond smaakt anders dan een aardbei in het voorjaar uit de verwarmde kas. Smaak zegt ook iets over voedingswaarde en aanwezigheid van inhoudsstoffen zoals plantenstoffen.
Regiogebonden: De afstand van grond tot mond wordt zo kort mogelijk gehouden. De gewassen zijn beter gerijpt waardoor de voedingswaarde optimaal is. Ook vanuit milieuoogpunt bekeken een goede keuze omdat er minder energie nodig is om de producten te verspreiden.
Puur
Zo min mogelijk (industrieel) bewerkt en zonder onnodige toevoegingen, wat veelvuldig gebruik van ongeraffineerde en ‘volle’ producten betekent, zonder onnodige hulpstoffen zoals kleur-, geur-, en smaakstoffen.
Eerlijk
Eerlijk voor de bodem door milieuvriendelijk te telen.
Eerlijk voor de dieren door het gebruik van groeihormonen en antibiotica te weren en ook het vermijden van het knippen van ledematen, vleugels, staarten, hoorns etc.
Eerlijk voor de mens door fairtrade te verhandelen en de boer een eerlijke prijs te geven voor zijn inspanningen.
(bij voorkeur) Biologisch
Bij de verbouw en teelt van biologische producten wordt geen kunstmest gebruikt. De plant kan op zijn eigen tempo groeien, wat zorgt voor een betere smaak en een hogere voedingswaarde.
Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen.
Dieren krijgen de voeding die ze van nature horen te krijgen, waardoor de producten (zuivel/vlees/ eieren) een betere voedingswaarde hebben en geen resten bevatten van antibiotica ed.