Zuurkool is niets anders dan gefermenteerde witte kool. Witte kool bevat veel vitamine K en kalium.
Tijdens de fermentatie verteren de melkzuurbacteriën de kool alvast voor, waardoor hij voor jou lichter verteerbaar wordt én waardoor het eindproduct (de zuurkool) gunstige bacteriën voor onze darmen bevat. Ook ontstaat er door de fermentatie veel vitamine C.
De zuurkool in de supermarkt is vaak gepasteuriseerd, waardoor de meeste gunstige bacteriën niet meer leven. Dit gebeurt ook wanneer je (ongepasteuriseerde) zuurkool zelf verhit.
De zuurkool rauw eten, geeft de meeste gezondheidsvoordelen, maar omdat dit vaak niet de voorkeur heeft, volgt hier een zuurkoolrecept delen, wat nèt even wat anders dan anders is.
Zuurkoolschotel met appel
Personen
4
Portie
1 portie

Notities
Glutenvrij
Ingrediënten
- 700 gram (rauwe) zuurkool
- 2 appels
- 1 (biologische) rookworst
- 75 gram belegen geraspte kaas
- 800 gram kruimige aardappels
- 75 gram (lactosevrije) crème fraiche
- 2 tl mosterd
- Peper/zout
- kaneel
- (room)boter
Instructies
- Verwarm de oven op 180 graden
- Kook de aardappels 20 minuten in ruim water gaar.
- Kook de zuurkool in 10 minuten gaar in een pan met een paar eetlepels appelsap.
- Giet de aardappels af en stamp ze fijn met de crème fraiche, peper, zout en mosterd. Schep daarna de kaas door de puree.
- Laat de zuurkool uitlekken in een zeef en verdeel hem hierna over de bodem van een ovenschaal.
- Snijd de rookworst in plakjes en verdeel deze over de zuurkool.
- Dek dit af met de puree.
- Snijd de appels in dunnen plakjes en steek ze in de puree.
- Bestrooi de appels met een snufje kaneel en bestrijk ze met een beetje gesmolten (room)boter.
- Zet de ovenschotel ongeveer 30 minuten in de oven.
