(met courgette)
Eet jij je wafel ook vakje voor vakje op? Ik in ieder geval wel. Dat maakt het eten ervan net een stukje leuker én lekkerder.
Sinds ik geen gluten en zuivel meer kan eten, heb ik eigenlijk geen wafels meer gegeten. Totdat ik afgelopen kerst een wafelijzer cadeau kreeg. Een hele fijne, ik zal verderop een foto plaatsen.
Op internet ging ik zoeken naar verschillende wafelrecepten. Uiteraard zonder suiker en mét veel voedzame ingrediënten. Wat is er een hoop lekkers te vinden!
Uiteindelijk stelde ik mijn eigen wafelrecept samen uit de verschillende recepten die ik geprobeerd heb. Een lekkere, stevige wafel, die je prima als ontbijt of lunch kunt eten. Hij zit namelijk vol met vezels, gezonde vetzuren, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Topping
Als topping kun je verschillende ingrediënten gebruiken:
- Kokosyoghurt (of kwark)
- Notenpasta of pindakaas
- Vers (of diepvries) fruit naar keuze
- Vruchtencompote
- Kokosrasp
- Zaden en pitten
- Eventueel wat Green Sweet (stevia) poedersuiker
Ik gebruikte als topping voor mijn wafels een flinke klodder kokosyoghurt (Abbot Kinneys, coco start framboos), wat bosbessen en frambozen uit de diepvries en notenpasta, maar die deed ik er pas op na het maken van de foto. Ook smeerde ik toen de yoghurt uit over alle gaatjes (net zoals vroeger met de slagroom) en smullen maar. Heerlijk!!
Ik bak mijn wafels in een wafelijzer van Breville. Deze is niet goedkoop, maar wel heel fijn. Hij heeft uitneembare ijzers met een keramische coating. Deze bakken niet aan, zijn super makkelijk schoon te maken en bevatten geen belastende toxines in de coating. Voor mij drie belangrijke punten om rekening mee te houden bij de aanschaf van een keukenapparaat.
Kidsproof
Mijn kinderen vinden deze wafels ook lekker. Ik maak deze wafels ook weleens tijdens gastlessen als De Voedingsjuf. Dit om kinderen te laten zien dat gezond en lekker prima samengaan. Ze zijn vaak verbaasd dat dit gezonde wafels zijn en er groente in verwerkt zit. Superleuk toch?
Genoeg gekletst. Hier volgt het recept. Eet smakelijk alvast!
Gezonde courgette wafels
Notities
Glutenvrij, lactosevrij, melkvrij
Ingrediënten
- 2/3 courgette (of 1 kleine)
- 1,5 banaan
- 2 eieren
- 150 gram boekweitmeel (of een mengsel boekweit-/havermeel)
- 50 gram amandelmeel
- 200 ml plantaardige melk
- 3 el kokosrasp
- 2 tl kaneel
- 1 tl vanillepoeder/vanille essence
- 1,5 tl bakpoeder
- Snufje zout
- Wat kokosolie of ghee om je ijzer mee in te vetten
Instructies
- Rasp de courgette met een rasp of in de keukenmachine
- Wanneer je de keukenmachine gebruikt, vervang je hierna de rasp door het mes.
- Zet het wafelijzer alvast aan om voor te verwarmen.
- Voeg alle overige ingrediënten toe aan de courgette en mix tot je een egaal beslag hebt. Wanneer je geen keukenmachine hebt, kan dit ook met een staafmixer.
- Vet het voorverwarmde wafelijzer in met wat kokosolie of ghee.
- Giet het beslag in je wafelijzer. Bij mij is het precies 1 volle soeplepel per wafel.
- Laat de wafels bakken tot ze goudbruin kleuren. Bij mij is dit na ongeveer 6 minuten.
- Je bakt met dit beslag ongeveer 8 wafels.
- Als de wafels klaar zijn, beleg je ze met een topping naar keuze.
In het recept noem ik Ghee als ingrediënt om je wafelijzer in te vetten. Wil je weten hoe je heel makkelijk zelf Ghee maakt, klik dan hier.