Ongeraffineerde suikers/zoetmiddelen bevatten nog alle vitaminen en mineralen. Je lijf heeft deze nodig om de suiker te kunnen verwerken/verteren. Neem je gewone (geraffineerde) suiker, dan onttrekt je lijf deze vitaminen en mineralen uit andere processen.
Naast vitaminen en mineralen, bevatten dadels ook antioxidanten en vezels. Dit laatste zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Nog een voordeel!
Maar….. of het nu geraffineerd of ongeraffineerd is, het blijft een koek met veel ‘suikers’. Geniet dus met mate!
Dadelkoek
glutenvrij, geraffineerde suikervrij
Personen
8
Portie
1 koek
Notities
Eet smakelijk!
Ingrediënten
- 35 gram amandelmeel
- 35 gram volkoren rijstmeel + 35 gram maismeel
- (wanneer je tegen gluten kunt, kun je de laatste twee vervangen voor gebuild tarwemeel)
- 50 gram roomboter (of kokosolie voor een lactosevrije variant)
- 1,5 deciliter kokosmelk of andere (plantaardige) melk wanneer je niet van kokos houdt.
- 8 medjoul dadels, in stukjes gesneden
- 10 walnoten, grof gehakt
- 60 gram rozijnen
- 1,5 eetlepel oerzoet
- 1 ei
- 1 eetlepel bakpoeder
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Pak een bakvorm/blik van ongeveer 24 cm. Ik gebruik graag een stuk bakpapier voordat ik hem invet.
- Zet een pan op het vuur met daarin de kokosmelk, roomboter, dadels, rozijnen en oerzoet. Dit breng je aan de kook (af en toe roeren). Laat het nog even zachtjes doorkoken tot alle boter (of kokosolie) is gesmolten en zet dan het vuur uit.
- Meng nu het meel met het bakpoeder en roer hierna het ei er doorheen.
- Vermeng dit met de inhoud van de pan en de walnoten. Je kunt het nu in je bakvorm spatelen.
- De koek gaat ongeveer 30 minuten de oven in. Als hij te snel bruin wordt, kun je de vorm afdekken met aluminiumfolie.