Zo maak je zelf geklaarde boter of Ghee

Heb je dat ook weleens? Je doet een klontje roomboter in de pan, verhit alles goed en voordat je je vlees erin legt, drijven er allemaal zwarte stukjes in je pan… Die zwarte stukjes zijn de eiwitten die verbrand zijn. Het maakt je vlees er niet lekkerder op. Zou het niet fijn zijn wanneer die … Lees meer

Eet meer levende voeding

Eet meer levende voeding. Tsja… wat moet je je daar nu bij voorstellen? Eigenlijk is het veel makkelijker dan je denkt. Levende voeding is alle voeding die in de aarde, aan een plant, struik of boom groeit. Dus geen lugubere praktijken met het levend eten van dieren of zo, maar gewoon pure, onbewerkte voeding. Verschil … Lees meer

Vleesch, is dat nog van deze tijd?

Vlees…. in veel gezinnen is dit nog altijd waar de avondmaaltijd om draait. Kijk ook maar eens naar de menukaart in een doorsnee restaurant. Je kiest voor vlees (of vis) en neemt genoegen met de groenten en aardappeltjes die erbij zitten. Bij mij thuis heeft groente meestal de hoofdrol; ik kies een groente en bekijk … Lees meer

Variatie in je voedingspatroon is een must

Is brood nou wel of niet goed voor je? Ik heb gelezen dat je beter geen zuivel kunt gebruiken, klopt dat? Roomboter, dat is toch verzadigd vet? Kan dat wel?Dit zijn een aantal vragen die ik in de praktijk, maar ook online, regelmatig tegenkom. Omdat ieder mens uniek is, zal mijn advies ook niet voor … Lees meer

Voedselovergevoeligheid

Uit een rapport van de gezondheidsraad blijkt dat voedselovergevoeligheden steeds vaker voorkomen. De oorzaak hiervan is niet altijd duidelijk en verschilt per type overgevoeligheid. Een feit is dat een voedselovergevoeligheid tot veel klachten en ongemakken kan leiden. Klachten die sommige mensen als ‘normaal’ zijn gaan beschouwen, maar natuurlijk niet normaal zijn. Voedselallergie versus voedselintolerantie Voedselallergie … Lees meer

Wie zoet is krijgt lekkers…..

Zie je ze in gedachten allemaal staan? Die kinderen langs de stoet van Sinterklaas, wachtend op een blik van de Goedheiligman en een handje vol lekkers van zijn pieten. Of in de ochtend, rennend naar de schoorsteen, om te zien of er wat in hun schoentje zit. Vol verwachting klopt ons hart…. Eten en emoties … Lees meer

Een kwestie van eten meets SauerCrowd

Een kwestie van eten meets SauerCrowd Vorige week ontmoette ik Moritz, de ‘founder’ van SauerCrowd. Moritz is net zo enthousiast als ik over de werking van de darmflora/het microbioom voor je gezondheid en welbevinden. Ik verwerk het in mijn adviezen m.b.t. gezonde voeding en hij maakt gefermenteerde voeding. Althans, hij bewerkt voeding op een dusdanige … Lees meer

Verbeter je weerstand met deze tips

Een verkoudheid, griepje of ander virus. Allemaal zaken waarbij je weerstand, oftewel je immuunsysteem, een belangrijke rol speelt. Dit zowel preventief als op het doormaken van ziekte én herstel. Dit kun je aan het toeval overlaten, maar wat zou er gebeuren als je dit nu eens zelf in de hand zou nemen? Verbeter je weerstand … Lees meer