Voedingsadvies bij voedselovergevoeligheid

Voedselovergevoeligheden

Wanneer je te horen krijgt dat je een bepaald voedingsmiddel of bepaalde voedingsmiddelen niet kunt verdragen, begint de zoektocht. Wat kun je nog eten en waar kun je dit kopen? Hoe kun je nog steeds je favoriete maaltijd of tussendoortje maken met andere ingrediƫnten?

Tips en adviezen

Ik kan je helpen met praktische tips en adviezen bij het aanpassen van je voedingspatroon. Naast mijn kennis ben ik ook ervaringsdeskundige. Dit zorgt ervoor dat ik me goed in je kan verplaatsen en tevens persoonlijke ervaring heb met diverse vervangende voedingsmiddelen.

Adviesgesprekken

Voor een voedingsadvies bij voedselovergevoeligheden raad ik je aan een traject af te nemen, zodat we dit goed kunnen implementeren in je voedingspatroon. Wanneer je puur wilt leren hoe je de voedingsmiddelen waar je op reageert kunt vervangen, is het kiezen voor losse gesprekken een goede optie.

Tijdens een eerste gesprek bespreken we:

  • de klachten die je op dat moment ervaart.
  • welke voedingsmiddelen je niet (denkt) te kunnen verdragen.
  • hoe jouw voedingspatroon er op een gemiddelde dag uitziet.
  • alle vragen die je hebt omtrent voedselovergevoeligheden.

Met deze informatie ga ik aan de slag om jou van mogelijkheden te voorzien. Zodat je hierna ziet dat het hebben van voedselovergevoeligheden en lekker eten prima samen kunnen gaan.

Voedselovergevoeligheden nog onbekend
Wanneer je het vermoeden hebt dat je overgevoelig bent voor een of meerdere voedingsmiddelen, kan ik je ook verder helpen. Ik kan met je kijken naar je voedingspatroon en mogelijk ‘verdachte’ voedingsmiddelen. We kunnen samen aan de slag gaan met de eliminatie-provocatie methode. Ook kan ik je verwijzen naar een therapeut, passend bij jouw klachten.

Meer informatie over voedselovergevoeligheid lees je hier…

Vervolgtraject

Bij een permanente voedselovergevoeligheid, zoals een voedselallergie of bv. Coeliakie, zullen de aanpassingen aan je voedingspatroon blijvend zijn.
Bij een voedselovergevoeligheid of voedselintolerantie dienen de darmen eerst rust te krijgen en te herstellen. Ook kan de darmflora actief worden geoptimaliseerd m.b.v. de juiste voeding en evt. probiotica. Dit duurt zo’n 2 tot 3 maanden.

Na deze periode van herstel, kun je de te vermijden allergenen geheel of gedeeltelijk herintroduceren. Ik kan je begeleiden bij het stap voor stap herintroduceren van de betreffende allergenen.
Het is mogelijk dat sommige voedingsmiddelen tot klachten blijven leiden. Andere voedingsmiddelen kun je weer in beperkte mate of zelfs helemaal verdragen. Samen gaan we op zoek naar je tolerantiegrens.

Wil je een gesprek inplannen of mij eerst spreken over de mogelijkheden, neem dan contact met mij op.